Yurt dışı boşanma yönetmeliği tamam

Yurt dışında boşanan Türk vatandaşlarının Türkiye'de de boşanmış sayılmalarına izin veren 690 sayılı OHAL KHK'sı uyarınca çıkarılan, "Yabancı Ülke Adli Veya İdari Makamlarınca Verilen Kararların Nüfus Kütüğüne Tescili Hakkında Yönetmelik" geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Şubat 2018 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yurt dışı boşanma yönetmeliği tamam

Yönetmelik uyarınca yurt dışında boşanmalarına karar verilenler, Türkiye'de de boşanmış sayılmalarına izin verilmesi için başvuru yapacak. Başvurular, yurt dışında, kararın verildiği ülkedeki dış temsilciliklere, yurt içinde ise taraflardan birinin yerleşim yeri il müdürlüğüne yapılacak. Yönetmelik uyarınca, kararların aile kütüğüne tescil işlemlerini yapmak üzere dış temsilciliklerde ve İçişleri Bakanlığı'nca belirlenen il müdürlüklerinde komisyonlar oluşturulacak.

Karar oyçokluğuyla

Komisyonlar kararlarını toplantıya katılanların oy çokluğu ile alacak. Komisyonun vereceği karar, yabancı ülke adli veya idari makamlarınca verilen kararlardaki velayet, iştirak nafakası, çocuk ile kişisel ilişki kurulması, mal rejimi ve tazminat gibi hükümler açısından bir sonuç doğurmayacak. Bu hükümler için taraflar ayrıca Türkiye'de görevli ve yetkili mahkemelere dava açarak, bu kararların tanınmasını isteyecek. Nüfus kütüğüne tescili kabul edilenler Türkiye'de de boşanmış sayılacak.

Başvurusu reddedilenler, 5718 sayılı Kanun uyarınca yetkili aile mahkmelerine kararın tanınması veya tenfizi için dava açabilecekler.

Türker Karapınar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber