Her eve kimlik no verildi postacı kapıdan dönmeyecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 29 Nisan 2007 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başta PTT olmak üzere Maliye Bakanlığı ve diğer resmî kurumların adres bulamama sorununu çözmek için harekete geçen devlet, tüm işyeri ve evlere kimlik numarası veriyor.

Bundan sonra her adresin numara alacağı sistem sayesinde, artık postacılar kapıdan dönmeyecek. Yeni sistem hakkında Zaman'a açıklamalarda bulunan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Ömer Demir, adres bulamamaktan ya da yanlış adresten kaynaklanan milyonlarca yeni liralık israfın önleneceğini söylüyor. Her adrese 10 haneli bir kod verdiklerini aktaran Demir, sistemin işlemeye başlamasıyla birlikte e-devletin altyapısının büyük oranda tamamlanmış olacağını da ifade ediyor.

Sokağa çıkma yasağını bitiren Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nin ikinci ayağı olan adres kodlamasında sona gelindi. Buna göre tüm adreslere bir numara verilecek ve Türkiye genelinde buna yönelik işlemlerin tamamlanmasıyla birlikte sistem devreye girecek. Böylece her türlü resmî işlem sırasında adres yerine bu kod söylenecek. Evrak yollanması halinde ise zarfın üstüne kodun yanı sıra adres de yazılacak. Posta memuru veri tabanından kontrol edip adres doğruluğunu teyit ettiği evrağı yerine ulaştıracak. Postacı, evrak üzerindeki adres sisteme kayıtlı değilse 'adres yok' diye geri dönecek.

TÜİK Başkanı Ömer Demir, her adrese numara verilmesinin adreslerin otomasyon sistemine aktarılması anlamına geldiğini ifade etti. Türkiye'deki birçok adresin kodlandığını belirten Demir, "Kod girilince adres çıkıyor. Kamudaki işlemler bu kod girilerek yapılacak. Sistemin, belediyeler için büyük bir kolaylık getireceğine inanıyorum. Örneğin Pendik Belediyesi, adres kodunu dijital kartta aktardı ve barkotla okutuyor. Bütün belediyeler bunu yapabilir isterse. Dolayısıyla her dairenin, işyerinin bir kimlik kartı olacak. Adası, paftası, adresi, bütün bilgiler numara girilerek görülebilecek. Bina yıkılıp yapılmadığı sürece adresin kodu da değişmeyecek. Sokağın, mahallenin adı değişse de kimlik numarası değiştirilmeyecek." şeklinde konuştu. Demir, birçok kurumun sistemin tamamlanmasını beklediğini ve bir an önce kullanmak istediklerini kaydetti. Özellikle Gelir İdaresi başkanının sistemin bitmesini dört gözle beklediğini aktaran Demir, ulusal veri tabanında olmayan adresin işyeri adresi olarak gösterilemeyeceğini dile getirdi.

Sistem, kaynak israfını önleyecek

Ömer Demir, tüm kamu yazışmalarında sisteme kayıtlı adreslerin geçerli olacağını söyledi. Sistemin PTT'nin çok fazla işine yarayacağına dikkat çeken Demir'e göre bankalar da milyonlarca YTL'lik kaynak israfından kurtulacak. Bankaların özellikle adres değişikliği nedeniyle gidip gelen zarflar nedeniyle sıkıntı yaşadığını aktaran Demir, sistemin işlemesiyle birlikte adresin bulunamamasından kaynaklanan her türlü sorunun biteceği görüşünde. Yanlış adres kavramının ortadan kalkacağına dikkat çeken Demir, tüm kurumlar kullandığı için de sistemin canlı kalacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber