Veznedarın hukuk zaferi, TCDD'yi tazminata mahkum ettirdi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 29 Nisan 2007 12:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Afyon PTT Müdürlüğü'nde veznedar olarak çalışan Ahmet Bozyaka, İzmir'e trenle yaptığı yolculuk sırasında dışarıdan atılan taşın gözüne isabet etmesi üzerine Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'na (TCDD) karşı 10 bin YTL tazminat davası açtı.

Yaklaşık 5 yıl süren davada bilirkişi, kimliği tespit edilemeyen kişi tarafından atılan taşı engellemenin ve güvenlik tedbiri almanın görevinin İçişleri Bakanlığı'na ait olduğunu, kusurun yüzde 90'lık kısmının bu kurumdan kaynaklandığı, seyahat eden yolcuların iç güvenliğini sağlayamadığı için yüzde 10 kusurun ise TCDD'ye ait olduğu kararına vardı.

İzmir 1. Asliye Ticaret Mahkemesi üyeleri, 10 bin YTL'lik tazminat davası açan Ahmet Bozyaka'ya yasal faiziyle birlikte 40 bin YTL ödenmesi için TCDD'yi tazminata mahkum etti. TCDD avukatları, ödenecek 40 bin YTL'nin yüzde 90'ını, bilirkişi tarafından kusurlu bulunan İçişleri Bakanlığı'ndan tahsil etmek için karşı dava açtı. Kararın Yargıtay tarafından kesinleşmesi üzerine Ahmet Bozyaka'nın avukatı Özcan Öğütçü, 40 bin YTL'yi tahsil etmek için dosyayı icra işlemine koyduklarını paranın ödenmemesi durumunda TCDD'nin gelirlerine el koyacaklarını söyledi.

İzmir'deki yakınlarının yanına gelmek için 09.09.2000 tarihinde Afyon'dan Mavi Tren Expresi'ne bindiğini söyleyen veznedar Ahmet Bozyaka, "Sabah saatlerinde Şirinyer civarına geldik. Dışarıdan atılan orta boyuttaki bir taş, kapalı olan camı kırarak sağ gözüme isabet etti. Bir anda ne olduğunu anlayamadan acı içinde kıvranmaya başladım. Şirinyer istasyonundan indikten sonra önce hastaneye, oradan da Şirinyer karakoluna giderek tutanak yaptırdım. Tüm olaylara kız kardeşim de tanık oldu. Polisler taşın atıldığı yerde bir takım araştırmalar yaptılar ancak, taşın kimin tarafından atıldığını tespit edemediler" dedi.

Kanlanan gözünün bandaj yapıldıktan sonra 20 gün rapor aldığını ve avukatı Özcan Öğütçü vasıtasıyla yolculuğunun güvenliğinden sorumlu olan TCDD'ye karşı tazminat davası açtığını belirten Ahmet Bozyaka, "Ben bileti aldığım andan itbaren benim güvenli seyahat etmemden TCDD sorumluydu. Eğer camlar daha kaliteli veya dışarıdan ince telle koruma altına alınmış olsaydı, dışarıdan atılan taş gözüme isabet etmeyecekti. Tüm bunları gerekçe göstererek açtığım tazminat davasını kazandım. Bir çok vatandaş bilinçsiz davranıp bu olayı normal karşılayabilirdi. Çünkü kimse davalarla uğraşmak istemiyor. Bu konuda çok bilinçsiz bir toplumuz. Şimdi yasal faiz ile birlikte 40 bin YTL tazminat alacağım" dedi.

Yaklaşık 5 yıl önce meydana gelen olayda, trene dışardan atılan taşın camı kırarak müvekkilinin gözüne isabet ettiğini ve müvekkilinin gözünde hala kayma bozukluğu yaşandığını ifade eden Avukat Özcan Öğütçü, "Müvekkilim olay sonrası geldiğinde gözünün içi tamamen kan kaplıydı. Hemen gözünün durumunu gösteren fotoğraflar çektik. Daha sonra olayın meydana geldiği yer tren olduğu için Asliye Ticaret Mahkemesi'nde TCDD'ye karşı 10 bin YTL'lik tazminat davası açtık. Yaklaşık 5 yıl süren davada mahkeme tarafından bilirkişi tayin edilen Doç.Dr.Nevzat Erselcan, bir sayfalık raporunda dışarıdan atılan taşın güvenliğinden polisin sorumlu olduğunu ve dolayısıyla yüzde 90 kusurun İçişleri Bakanlığı'na ait olduğunu belirtti. Erselcan, trenin iç güvenliğinden ise TCDD'nin sorumlu olduğunu bu yüzden bu kurumun da yüzde 10 kusurlu olduğunu belirtmiş. Mahkeme heyeti, bu rapora dayanarak açtığımız 10 bin YTL tazminat davasını haklı buldu. Mahkeme, TCDD'yi yasal faiziyle birlikte 40 bin YTL ödemeye mahkum etti. TCDD avukatları da, bilirkişi raporuna dayanarak 40 bin YTL'nin yüzde 90'ını tahsil etmek için İçişleri Bakanlığı'na karşı dava açtı. Bu kısmı bizi ilgilendirmiyor. Çünkü biz parayı TCDD'den almak için dosyayı icra işlemine koyduk. Para ödenmez ise TCDD'nin gelirlerine el koyacağız. Ayrıca bu karar bir çok kişiye de emsal teşkil ediyor. Hukuk mücadelesi verildiğinde davalı devlet kurumu da olsa tazminata mahkum edilebiliyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber