Az acılı, yarasız ameliyat devri yakın

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 30 Nisan 2007 10:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tıp dünyası 'yarasız ameliyat' heyecanı yaşıyor. Burun, ağız, vajina gibi vücudun doğal açıklıkları kullanılarak yapılan ameliyatlar hastaya daha az acı veriyor, vücut kısa sürede normale dönüyor. Doktorlar yeni teknikten umutlu: 'Yarasız ameliyat devrimci bir adım'

Dört yaşındaki bir çocuk beynindeki tümörü aldırmak için bıçak altına yattı. Standart ameliyatta, çocuğun yüzü kesilecek ve çirkin bir yara izi kalacaktı. Fakat, Pittsburgh Üniversitesi doktorları bu sonucu ortadan kaldırmanın bir yolunu buldu. Tümörün büyük bölümünü çocuğun burnundan çıkardı. Bir hafta sonra New York'lu doktorlar, bir hastanın vajinasından safra kesesini aldı. Hindistan'da bir doktor ekibi ise ağızdan apandisit ameliyatı gerçekleştirdi.

Operasyonlar kulağa hoş gelmeyebilir ama doktorlar vücudun ağız, vajina, burun gibi doğal açıklıklarını kullanarak deriyi ve kasları kesmemeye çalışıyor. Teknik hakkında çok soru olsa da doktorlar, hastanın daha az acı çekeceğini, daha çabuk iyileşeceğini ve görünür bir yara izinin olmayacağını söylüyor.

Hassas dokular kesilmiyor

Ağız, vajina veya rektum kullanılarak yapılan karınsal cerrahi müdahaleler, hassas dokuların kesilmesini önlüyor, prosedür daha az travmatik oluyor. Massachussetts Genel Hastanesi'nden Dr. David Rattner, bu teknikle hastanın bir hafta evde dinlenmesine gerek olmadığını söylüyor. Vücudun doğal açık yerlerini kullanarak yapılan yarasız ameliyatlar, doğal kanallara girebilen ince aletlerle yapılıyor. Vücudun içindeki küçük kameralarla ameliyatın gelişimi izlenebiliyor.

Peki, yarasız ameliyatlar, geleneksel ameliyatların yerini alacak mı? Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi'nden Dr. Marc Bessler, "Geleneksel ameliyatlardan tamamen kurtulmak, devrimci bir adım olur" diyor. Yarasız ameliyatlar heyecan verici ancak tümörler tamamen alınmazsa kanser yeniden nüksedebilir. Ancak, doktorlar yine de yarasız ameliyatlardan umutlular. Dr. Rattner, "Bu ameliyatlar, geleneksel cerrahi müdahalelerin yerini almayacak, ancak tıp dünyasında önemli bir rol oynayacak" diye konuşuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber