Tüpraş'tan eski genel müdürü Işık'a 'batık para affı' geldi

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 02 Mayıs 2007 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüpraş'ın önceki gün yapılan olağan genel kurulunda, şirketin eski genel müdürü Kemal Işık'a, iflas eden Marmarabank ve Impexbank'a yatırdığı toplam 27.5 milyon dolar ve 23.2 milyon YTL'yi batırarak basiretsiz davrandığı gerekçesiyle açılan davanın sonuçlarından feragat edilmesine karar verildi. Tüpraş'ın Kemal Işık'tan sonraki yönetimi tarafından açılan davada, mahkeme bu paranın eski genel müdürden geri alınmasına karar vermişti.

Tüpraş Genel Kurulu'nun kararı, eski genel müdür Kemal Işık'tan bu paranın alınmaması anlamına geliyor. Şirket yetkilileri kararın 'sonuçsuz bir hadiseyi kapatma isteğinden kaynaklandığını' belirterek ''Kemal Işık beyin bu parayı ödemesi mümkün değildi. Zaten dava sürecinde bilirkişi Kemal Işık'ı haklı bulmuştu. Biz artık ileriye bakıyoruz" demişti.

1994 yılında iflas eden Impexbank ve Marmarabank'a şirketin parasını yatırarak batmasına neden olmakla suçlanan eski genel müdür Kemal Işık hakkında açılan davada kendisini tasarrufunun yasalara uygun olduğunu söyleyerek savunmuştu. Işık savunmasında, Tüpraş yönetimi olarak repo ihalesi açtıklarını ve bunun sonucunda şirketin parasını en yüksek faiz veren Impexbank ve Marmarabank'a yatırdıklarını söylemişti. Ancak iki banka da paranın yatırıldığı gün batmıştı.

Bilirkişi suçsuz buldu

Dava sürecinde bilirkişi Kemal Işık'ı haklı bulmasına rağmen eski genel müdür mahkemece 'basiretli bir tüccar' gibi davranmadığı ve paranın batışına neden olduğu gerekçesiyle suçlu bulunmuştu. Devlet, Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde Tüpraş, Petrol Ofisi gibi trilyonlarca liralık mevduatı olan KİT'lere, paralarını özel bankalarda daha iyi şartlarda değerlendirme imkânı sağlanmıştı.

Petrol parasıydı

Türkiye, 'Körfez krizi' sonrası Suudi Arabistan'dan 2 milyar dolarlık hibe karşılığı petrol almıştı. Suudi Arabistan'dan yılda 200 milyon dolarlık petrol geliyordu. Tüpraş da petrol geldikçe, bunun karşılığı olan parayı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın (SMM) New York'taki, American Express Bank'taki hesabına gönderiyordu.

1994 başında, Tüpraş'ın gönderdiği dilimlerden bir bölümü SSM hesabına ulaşmadı. SSM, Tüpraş'a paranın neden gönderilmediğini sordu. Tüpraş, paranın ABD'ye transfer edilmek için Impexbank ile Marmarabank'a gönderildiğini bildirdi. Ancak, Tüpraş'ın göndermeden önce parayı repo için bankaya yatırdığı ancak iki bankanın aynı gün batması nedeniyle gönderemediği belirlendi.

'Önemli enerji oyuncusu olacağız'

Genel kurulda konuşan Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç "2007'de 25,7 milyon ton hampetrol işlemeyi planlayan, yeni ve stratejik yatırımları devreye almanın heyecanını taşıyan Tüpraş'ın başarı grafiğini yükseltmek ve onu, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın önemli enerji oyuncusu haline getirmek ana hedefimiz olmaya devam ediyor" dedi. Koç 2006 yılında, 'Operasyonel Mükemmellik Programı' yoluyla şirket performansını iyileştirecek bir uygulamayı başlattıklarını belirterek 'Program sayesinde, iş güvenliği, bakım ve güvenilirlik, işletme giderleri, işgücü verimliliği, enerji ve kayıplar konusunda belirlenen iyileştirme fırsatları uygulamaya konulacaktır. Böylece mevcut operasyonel performansımızı daha da geliştirmeyi planlıyoruz' diye konuştu.

Genel kurulda yönetim kurulu üyeliklerine Mustafa V. Koç, M. Ömer Koç, Temel K. Atay, Bülent Bulgurlu, Erol Memioğlu, Cüneyt Ağca ve Hasan Köktaş, denetçiliklere ise Ali Tarık Uzun, İ. Murat Çağlar ve Şükrü Dilaver seçildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber