Nüfus sayımı belediyeleri ödenek telaşına düşürdü

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Mayıs 2007 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nüfus sayımı için evlere kapanma dönemini bitiren evde sayılma sistemi, bazı belediyeleri hayal kırıklığına uğrattı. 20 Nisan itibarıyla muhtarlıklarda askıya çıkarılan ilk sonuçlara göre birçok yerde nüfus sayısı beklenenin altında çıktı.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, aralarında Bodrum'un da bulunduğu tatil beldelerini endişelendirdi. Belediye başkanları, nüfus daha az çıkacağı için ödeneklerinin düşmesinden çekiniyor.

Yeni uygulamadan özellikle göç veren iller, ikinci konutların bulunduğu turizm beldeleri rahatsız oldu. Nüfusu azalan belediyeler, İller Bankası'ndan daha az pay alacağı için sonuçlardan mutlu değil. Göç alan yerleşim yerlerinin başkanları ise memnun. Aydın'ın Didim ilçesi Belediye Başkanı Mümin Kamacı, yabancıların ilgisiyle yerleşik nüfusun 2000 yılı sayımına göre bir hayli yüksek çıkmasını bekliyor.

Geçen yıl hayata geçirilen Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, bu konudaki pek çok tartışmaya son verirken, yenilerini de gündeme getirdi. Tartışmaların başında, şehirlerinde yaşayan kişi başına İller Bankası'ndan 10 YTL pay alan belediyelerin itirazları yer alıyor. Henüz resmi açıklama yapılmamasına rağmen, pek çok belediye bu kez, "gelin, memleketinizde sayılın" diyemediği hemşehrileri kayıttan düşeceği için gelir kaybından endişe duyuyor. Bu yüzden, 'başka yerde sayılanları' cezalandırmayı düşünen belediyeler var. Bandırma Belediyesi, meclis kararıyla ilçe dışında sayılanların su parasını yüzde 100 zamlı alacak. 2000 sayımına göre nüfusu 97 bin olan ilçenin nüfusu yeni sayımda resmi olmayan rakamlara göre 88 binde kaldı. İlçenin Belediye Başkanı Cemal Öztaylan, "Nüfusun geriye gitmesi mümkün değil. Su saati abonesinden yola çıkarak, 125 bin kişinin yaşadığını hesapladık. Yaptığımız tespitlere göre çok sayıda kişi beldelerde sayılmış. TÜİK'ten, boş olan ve ikinci konutta sayılanların listesini aldık. Adreslerde tespite giderek düzeltme yapmalarını isteyeceğiz." açıklamasında bulundu.

Özellikle yaz aylarında nüfusları 4-5 katın üzerinde artan tatil beldeleri de benzer sitemde bulunuyor. Bütçeden ilçe nüfusu dikkate alınarak pay ayrılmasından şikayet ederek, yaz aylarında sunulan hizmetlerin sürekli aksadığını belirtiyor. Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, sayım yapıldığı dönemde ilçede olmayanları listelerden tespit etmeye çalıştıklarını aktardı. 26 bin nüfusa göre pay aldıklarını belirten Tütüncüoğlu, "Şu anda 20 binin üzerinde konut boş. Sayım kış sezonu yerine haziran ayında yapılmış olsaydı, nüfusumuz en az 100 bin olurdu. Yazın 250 bin kişiye hizmet veriyoruz. İller Bankası desteğinin konut başına verilmesi daha sağlıklı olur." isteğini dile getirdi. Muğla'nın Bodrum ilçesi Belediye Başkanı Mazlum Ağan da benzer şikâyetleri sıralıyor ve, "32 bin görünen yerleşik nüfus 40 binin üzerinde. Ancak bu sayımda daha az çıkmış. Oysa yazın 100 binlik nüfusa hizmet götürüyoruz." dedi. Nüfusu yazın artan yerlerden İstanbul'un Adalar Belediye Başkanı Coşkun Özden, "Önceden yazlığı olanları çağırıp, burada saydırıyorduk. Ama bu kez kışın yapılınca bu mümkün olmadı." ifadesini kullandı. 12 bin 'ikinci konut'un bulunduğu İzmir'in Doğanbey Beldesi Belediye Başkanı Halil Çadır da "Yazlıkçıların tamamına yakını şehir merkezlerinde sayıldı." diye dert yandı. Ürkmez'in Belediye Başkanı Osman Ürkmez ise, "Altyapı, araç ve personel ödeneği 'kışlık nüfusa' göre veriliyor. Yazın nüfus 100 bine çıkınca kilitleniyoruz." tespitini aktardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber