Erken seçim kritik reformları vuracak

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 03 Mayıs 2007 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin planladığı erken seçim ekonomi ile ilgili çalışmaları uzun süredir devam eden yasal düzenlemeleri etkileyecek. Kadük duruma düşecek yasal düzenlemeler arasında Türk Ticaret Yasası ve nükleer santral yasası da yer alıyor.

Türkiye'nin haziran sonu veya temmuz başında yapacağı bir erken seçim, çalışmaları ve hazırlıkları uzun zamandır sürdürülen ekonomi ile ilgili kritik yasal düzenlemeleri vuracak. Yeni yasama döneminde tüm hazırlık ve görüşme süreçleri tekrarlanacak, teknik deyişle kadük olacak yasa tasarıları arasında, çalışmaları 6.5 yıldır süren Türk Ticaret Yasa Tasarısı en fazla çaba gerektirecek düzenleme olarak dikkat çekiyor. 5 yıl boyunca bir komisyon üzerinde çalıştı ve 2005 Kasım'ında TBMM'ye sunuldu. Adalet Komisyonu'nda görüşmeleri tamamlandı ve Genel Kurul'a indi. 1.535 maddelik tasarının kadük olması halinde tekrar görüşülmesinin 2-2.5 yıla mal olabileceği belirtiliyor. Böylece tasarı 9 yıl sonra yasalaşabilmiş olacak. Tasarı, AB'ye uyum açısından da önemli. Düzenleme ile her şirket, internet sitesi kurmak zorunda olacaktı. Şirketlerle ilgili belgelere internet sitesi adresi ile numarası da yazılacaktı. Şirketlerin yönetim kurulu ve genel kurul toplantıları, elektronik ortamda yapılabilecekti. Bileşik faiz uygulamasına son verilecek, anonim veya bir başka şirket kurmak, şirketin sermayesini artırmak amacıyla veya vaadiyle halktan para toplanabilmesi için SPK'dan izin alınması gerekecekti.

Nükleer santral yasa tasarısı, kamu hastanelerini özerk hale getirecek tasarı, serbest bölgelerdeki muafiyet süresini uzatan teklif, bilişim suçlarını düzenleyen yasa tasarısı gibi düzenlemeler de ekonomik ve sosyal yaşamı doğrudan ilgilendiriyor.

Bu düzenlemeler, seçimden sonra oluşacak yeni hükümetin görüşüne sunulacağı ve yeni gelişmelere göre değiştirileceği için, yasalaşma süreçlerinin oldukça uzaması bekleniyor.

Serbest bölgelerde istisna süresinin uzatılmasına ilişkin yasa tekliğini Ak Partili Faruk Çelik vermişti. Teklif TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaydı. 2007'de serbest bölgelerdeki istisnaların süresini 2019 yılına kadar uzatılmasını içeren yasa teklifi birkaç kez komisyon gündemine alındı ancak görüşülemedi. Hükümet yasa teklifinde değişiklik yaparak istisna süresini Avrupa Birliği'ne tam üye oluncaya kadar uzatmayı planlıyordu. Serbest bölgelerde faaliyet gösteren firmalar da önlerini görebilmek için düzenlemenin biran önce çıkmasını istiyordu.

Nükleer santrallerin nasıl kurulacağı ile ilgili mevzuat çalışmaları 2006'da başlatıldı. Şu anda genel kurul gündeminde sırasını bekleyen tasarı Afşin-Elbistan C ve D santrallarının ihalesinin yapılabilmesi için de önem taşıyor.

Bunun yanı sıra hükümetin üzerinde uzun zamandır çalıştığı bazı reformlar da seçim nedeniyle rafa kalkacak. Bunlar arasında istihdam üzerindeki yükleri azaltan ve değişik birçok yasada değişiklik öngören reform paketi, Anayasa Mahkemesi'nce bir bölümü iptal edilen sosyal güvenlik reformu yasasının iptal gerekçesine göre yeniden düzenlenmesi, kamu personelinin sorunlarını azaltmayı amaçlayan reform, IMF'nin de basitleştirilmesini istediği Gelir Vergisi reformu, yenilikçi girişimleri desteklemeyi amaçlayan Ar-Ge yasa taslağı bulunuyor.

Gelir vergisine ilişkin kapsamlı bir çalışma yapılıyor. Basit usul, zirai kazançlar gibi birçok mükellefi ilgilendiren bu kapsamlı çalışma için IMF'ye de söz verildi. Son gözden geçirmede 2008 yılında uygulamaya girecek şekilde yasalaşacağı sözü verilmişti. Akibeti şu anda belirsiz. Sosyal güvenlik reformu Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kısmi iptal kararının ardından, yürütmesi 1 yıl ertelenen sosyal güvenlik reformunun akibetine ve reformun kapsamına da yeni hükümet karar verecek. Seçim sonrası işbaşına gelecek hükümetin reformun temel taşlarını gözden geçirerek, kapsamlı bir değişiklik paketini TBMM'ye sevk etmesi bekleniyor.

Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı istihdam paketi çalışmaları da, yeni hükümete bırakılacak. Çalışmaları son noktasına gelen istihdam paketi, maliyetinin 2.5 milyar YTL'yi bulması nedeniyle yaşama geçirilemedi.

Seçim ekonomide koltuk boşaltacak

Seçim dönemine girilmesiyle birlikte bürokraside de seçim heyecanı başladı. Ekonomi bürokratları arasında seçimlere girmek istediği bilinen birçok bürokrat bulunuyor. Örneğin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, Maliye Müsteşarı Hasan Basri Aktan, Gelir İdaresi Başkanvekili Osman Arıoğlu, Maliye Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü Naci Ağbal, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, EPDK Başkanı Yusuf Günay'ın seçimlere girmesi bekleniyor. Ayrıca Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın da seçimlere girme ihtimali kulislerde konuşuluyor.

Anayasa Mahkemesi Başkanlığı, ?Anayasa Mahkemesi'nin 367 milletvekili bulunmadan cumhurbaşkanı seçilebileceği yönünde karar vermesi durumunda, Türkiye'nin tehlikeli bir çatışma ortamına sürükleneceği? sözleriyle CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da suç işlediğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber