MEB, ilköğretim müfettişlerinin öğretmenler üzerindeki denetim yetkisini kaldırdı

Haber Giriş : 15 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Artık ilköğretim müfettişleri, öğretmenlere sicil notu veremeyecek.

İlköğretim müfettişlerinin öğretmenler üzerindeki denetim yetkisi sona erdi. Artık müfettişin görevi, öğretmenlere 'rehberlik' etmek olacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı yönetmelik değişikliğine göre, öğretmenlerin sicil notunu, okul müdürleri verecek.

Sicil Amirleri Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, müfettişlerin elindeki "denetmenlik" yaptırımı alındı. İlköğretim okullarının denetim yetkisi merkezden taşraya, yani il ve ilçe milli eğitim müdürlerine geçti. Okul teftişine giden ilköğretim müfettişinin görevi sadece okul yöneticileri ile öğretmenlerine "rehberlik" etmek olacak.

Teftiş sonunda müfettiş, öğretmen ya da müdür ile ilgili kanaatte bulunamayacak. Müfettişin olumsuz görüşü dahi olsa, bu öğretmenin sicil notuna etki etmeyecek.

Yönetmelik değişikliğine, müfettişin teftiş süresinin, öğretmen hakkında kanaat edinerek, sicil doldurmaya yeterli olmaması gerekçe gösterildi. Teftiş süresinin kısalığı nedeniyle, öğretmenler hakkında yanlış değerlendirmelerin ortaya çıkabildiğine dikkat çekildi.

Personel Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, sicil amirliği görevinin icra ile ilgili olduğu belirtilerek, bu durumun müfettişin asli görevi olan rehberlik rolüyle bağdaşmadığı kaydedildi.

Sicil amiri artık okul müdürü
Değişikliğe göre, öğretmenin birinci sicil amiri, okul müdürü oldu. Bu seçimde, okul müdürünün, öğretmenin çalışmasını yakından izleme imkanının bulunması etkili oldu. Bir bakanlık yetkilisi, okul müdürünün çalışma şartları itibariyle, ilköğretim müfettişinden daha objektif ve gerçekçi değerlendirme yapabileceğini ifade etti.

Yönetmelik değişikliğiyle, okul müdürünün sicil amirleri de yeniden düzenlendi. İlköğretim müfettişi, okul müdürünün sicil amirliğinden çıkarılırken, yerine il ve ilçe milli eğitim müdürleri görevlendirildi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber