ÖSYM tarafından yapılan sınavlar için istenen paralar, vatandaşı isyan ettirdi

Haber Giriş : 15 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversitelerarası Dil Sınavı (ÜDS), Kamu Personeli Dil Sınavı (KPDS), Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), Lisans Üstü Eğitim Sınavı (LES) ve diğerleri... Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınavlar için istenen paralar, sonunda vatandaşı isyan ettirdi. Bir çok vatandaş, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'na başvurarak tepkisini dile getirdi.

İşsiz sayısının 10 milyona yaklaştığı ve her geçen gün yükselmeye devam ettiği Türkiye'de, özellikle devlet memurluğu için yapılan sınavlar, işsizler için yeni bir umut kapısı haline geldi. Ancak bu sınavlar için istenen kayıt paraları bir çok kişiyi sıkıntıya sokuyor. Hemen her yıl yapılan sınavlar için, kişi başına yaklaşık 50 milyon lira tutarında başvuru ve kayıt harcı alınıyor. Bir elin parmakları kadar elemanın alınacağı yerlere bile binlerce kişinin başvurması, sınava girenlerde hayal kırıklığı yaratınca şikâyetler de birbiri ardına geliyor.

Başbakanlık'a bağlı İnsan Hakları Başkanlığı'nın (İHB) kapısını çalan vatandaşlar, dilekçelerinde ?Her sınava 40-50 milyon lira para yatırıyoruz. Üstelik sınavı kazandığımız halde yerleştirilmiyoruz? diye dert yandı. Kurum ise ?Hakkımız yeniyor? yazılı çok sayıda dilekçeyi Milli Eğitim Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve Başbakanlık Halkla ilişkiler Daire Başkanlığı'na iletti.

1999 yılında Devlet Memurluğu Sınavı'nı kazandığını belirten bazı vatandaşlar ise şu ana kadar hiç bir kuruma yerleştirilmediklerini, ancak devletin yeni bir sınav yaparak haklarını gaspettiğini öne sürüyor. Temmuz ayında yapılacak olan Kamu Personeli Seçme Sınavı nedeniyle, DMS'yi kazananların haklarını kaybedeceklerini belirten vatandaşlar, İHB'ye ?hakkımızı koruyun? çağrısında bulundular.

H.O.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber