SSK primine esas kazancın alt sınırını asgari ücret düzeyine indiren yasa tasarısı TBMM`ye sunuldu

Haber Giriş : 16 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK primine esas kazancın alt sınırını asgari ücret düzeyine indiren yasa tasarısı TBMM`ye sunuldu. Tasarıyla, işverenin sigorta primi yükü hafiflerken, yeni emekli olacakların maaşları düşüyor.

Bu yıl başından itibaren Hazine tarafından üstlenilen asgari ücret ile SSK primine esas kazanç arasındaki farkın SSK primini ödemekten kurtaracak Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası ile SSK Yasasında değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu. Tasarı kanunlaşırsa, SSK primi ve verilecek ödeneklerin hesaplanmasında esas alınan günlük kazancın alt sınırı 16 yaşından büyükler için belirlenen brüt asgari ücret düzeyine inecek. Halen alt sınırın 5 katı olan üst sınır ise asgari ücretin 6.5 katı olarak esas alınacak.

1 Temmuz`dan itibaren yürürlüğe girmesi öngörülen düzenlemeyle, halen 549 milyon 618 bin lira olan SSK primine esas kazanç şu andaki brüt asgari ücret olan 423 milyon liraya inecek. Bu uygulama ile işverenler, her asgari ücretli için 55 milyon lira az ödeme yapacak. SSK primine esas kazancın üst sınırı ise asgari ücretin 6.5 katı olarak hesaplanacak ve 2 milyar 748 milyon lira olarak esas alınacak. Üstü sınır halen mevcut alt sınırın 5 katı olarak uygulanıyor ve yine 2 milyar 748 milyon lira olarak esas alınıyor.

Tasarı ile isteğe bağlı sigortalılar ile topluluk sigortasından yararlananların ödedikleri prim oranı yüzde 30`dan yüzde 25`e düşecek. Böylece, isteğe bağlı sigortaların ödediği prim miktarı, 167 milyon liradan 106 milyon liraya inecek. Yine tasarı ile SSK emeklilerinin ilaç, protez, araç ve gereç bedellerinden alınacak katkı payı ile muayene ücretleri aylıklarından kesilecek. Bu uygulama, eczanelerin önündeki yığılmaları azaltacak. Tasarı ile ayrıca, SSK`nın özel hastanelerle anlaşma yapması, internet ortamında işlemlerin yapılmasını, vizite, sağlık karnesi gibi uygulamaların kalkmasını hedefliyor.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber