Üniversiteli öğrencilerden insansız tank aracı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Abdullah Kanca Meslek Yüksek Okulu Elektronik ve Otomasyon Bölümü 2 sınıf öğrencileri 'Gökbörü' ismi verilen insansız tank aracı projeleri ile dikkat çekiyor. İnsansız tank aracı barutlu ateşleyicilerin aksine elektrik tetikleme tertibatı ve mekanizması ile manyetik ateşleme sistemine sahip olma özelliği ile de önem taşıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Nisan 2018 15:36, Son Güncelleme : 08 Nisan 2018 15:38
Üniversiteli öğrencilerden insansız tank aracı

KTÜ Abdullah Kanca Meslek Yüksek Okulu Elektronik ve Otomasyon Bölümü 2. sınıf öğrencileri Ahmet Selim Civelek, Yusuf Aslan, Batuhan Boran, Emin Yılmaz ve Abdulkadir Şahin isimli öğrencilerin Öğretim Görevlisi Murat Küçükali önderliğinde yaptıkları ve 'Gökbörü' ismi verilen insansız tank aracı KTÜ Tanıtım Günleri'nde büyük ilgi çekti.

Proje, ilk olarak geçen sene Avrasya Üniversitesi tarafından Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencileri Emre Çelik, Abdullah Bahadır, Ömer Faruk Şahinler tarafından yapılmıştı. Avrasya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Görevlisi Proje Danışmanı Alaa Eleyan, Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Feridun Keskin ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Aytap Sezer'in danışmanlığında, Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencileri Emre Çelik, Abdullah Bahadır, Ömer Faruk Şahinler tarafından başlatılmıştı. Bu sene ise projenin bir üst versiyonu olan Gökbörü 2 projesi için TÜBİTAK'tan onay alan Avrasya Üniversitesi öğrencileri, 'görüntü işleme, yüz tanıma sistemi, obje tanıma sistemi, belirlenen konuma otomatik olarak kendi gidebilmesi' özellikleri için projeye başlamış bulunuyor.

İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre, sistemle ilgili bilgiler veren öğrencilerden Ahmet Selim Civelek "Tankımızın ismi Gökbörü-1, manyetik fırlatıcımızın ismi Zirve-1 dir. Tankımız bluetooth ile kontrol ediliyor. Kondansatörler 400-450 volt kadar bir voltaj üretiyor. Bu voltaj yardımı ile kontaktör dediğimiz aletimize elektrik geliyor ve manyetik silahımızın bobinlerimizin ucuna 400 volt bir elektrik veriyoruz. Bu voltu verdiğimiz de manyetik silahımızın ucundaki bobinler elektrikleniyor. Elektriklendiği zaman manyetik alan yardımı ile içine koyduğumuz demir ateşliyor ve mermiyi fırlatıyor" dedi.

Civelek "Günümüzde gelişen teknolojiler ile birlikte, savunma sanayilerinde büyük atılımlar ortaya çıkmıştır. Ülkemiz bu savunma sistemleri konusunda büyük atılımlar gerçekleştirmeye çalışmak ile birlikte yeni projeler üretmeye devam etmektedir fakat bu sistemlerin tam olarak faal olmamasından dolayı veya tam olarak yerli üretim gerçekleşmemesinden kaynaklı olarak günümüzde terör olaylarında yüzde 100 bir başarı sağlanamamıştır" ifadelerini kullandı.

Projelerinde gerçekleştirmek istedikleri hedefleri de sıralayan Civelek, şunları söyledi:

"Uzaktan Kontrollü olması (belirlenen mesafe 1 km'dir.) Görüntü alınıp işlenmesi, tam taktik bir araç modernizasyonu sağlanması (değişik arazi tiplerinde hareket kabiliyeti kazandırılması ve seri hareket elde edilmesi, istenmeyen bir durum ile karşılaşıldığında kendini savunmasında önemli bir etkendir) Barutlu ateşleyicilerin aksine elektrik tetikleme tertibatı ve mekanizması ile manyetik ateşleme sisteminin oluşturulması. Gerekli görüldüğünde veya bağlantı kopukluğunda kendi başına merkeze dönebilmesi veya kendini tehdit altında hissettiğinde karşılık verebilmesi. Belirlenen koordinatlara otonom veya manuel olarak hareket kabiliyeti kazandırılması. Termal sensörler ile düşük görüş alanı olan yerlerde hedef tespiti, belirlenen hedeflerimizdendir."

Ahmet Selim Civelek, geleceğin teknikerleri olarak kendilerine destek olunması halinde ülke savunması için her türlü çalışmayı yapabileceklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber