Engelliler 1 gün askerlik yaptı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mayıs 2007 14:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Engellilere 1 günlük askerlik

Sivas, Gaziantep, Bursa ve Kırıkkale'de engelli vatandaşlar 1 günlük temsili askerlik yaptılar.

Sivas'ta, temsili olarak askerlik yapacak 38 engelli vatandaş, 5. Piyade Eğitim Tugayı'nda davul, zurnayla karşılandı.

Engelli vatandaşlar, tugaydaki kayıt kabul merkezine kayıtlarını yaptırdıktan sonra kendilerine verilen askeri kıyafetleri birlikteki görevli askerlerin yardımıyla giydi.Daha sonra kışladaki askerlerle davul zurna eşliğinde halay çeken engelli vatandaşlar, takımlar halinde sırayla birlikteki eğitim alanına gittiler. Engelli askerlere, burada komutanları tarafından askerliğin temel kuralları hakkında bilgi verildi.

Bu arada, işitme engellilerden oluşan takımın temsili komutanlığını 1999 yılında Hakkari Yüksekova'ya bağlı Esendere beldesinde öğretmen asteğmen olarak vatani görevini yaparken geçirdiği rahatsızlık sonucu sakat kalan 36 yaşındaki Mehmet Efe yaptı. Temsili olarak teğmen rütbesi verilen Mehmet Efe, (Her Türk asker doğar) sözleriyle yürüyüş yaptırdığı ve ''Kartal Takımı'' adı verdiği takımına askerlik hakkında bilgi verdi.

Engelli askerlerin gün boyu alacakları eğitimin ardından düzenlenecek törenle yemin edecekleri belirtildi.

-GAZİANTEP-

5. Zırhlı Tugay Komutanlığında 13 engelli vatandaş, 1 günlük temsili askerlik kapsamında birlikteki er ve erbaşlarla karavana yiyerek, ant içme töreninin provasını yaptılar.

Engelli vatandaşlar, daha sonra tören alanında hazırlanan masaların üzerlerindeki silahlara ellerini koyarak, askerlik yemini ettiler.

5. Zırhlı Tugay Komutan Vekili Piyade Kıdemli Albay Yalçın Tırlıoğlu, törende yaptığı konuşmada, askerleri yeminlerinden dolayı kutlayarak, şöyle konuştu:

''Şimdi onlar da ettikleri yeminle çakı gibi birer asker olmadılar mı? Artık onlar da bizim silah arkadaşımız. Biz, inanıyoruz ki bizim sizler gibi böyle engin ruhlu insanlarımız olduğu sürece, tek elle, tek kolla, tek gözle bile her türlü tehdidin, her türlü tehlikenin üstesinden geliriz.''

-BURSA-

Bursa'da, 64 engelli vatandaş, ''temsili askerlik'' uygulaması çerçevesinde, bu sabah İl Jandarma Komutanlığına teslim oldu.

Bursalı engelliler için askerlik yapacakları kışlalarına gitmeden önce Osmangazi Belediyesi, kına eğlencesi ve asker uğurlama töreni düzenledi.

Etkinlikte, davul zurna eşliğinde doyasıya eğlenen engelli asker adayları, Osmangazi Belediyesi Gösteri Sanatları ve Tiyatro topluluklarının gösterilerini de izleme imkanı buldu. Geleneksel kına yakma töreninin de düzenlendiği etkinlikte, engelliler ve aileleri duygusal anlar yaşadı.

Engelliler, daha sonra Osmangazi Belediyesi merkez binasından İl Jandarma Komutanlığına törenle uğurlandı.

Bursa Mehter Takımının da hazır bulunduğu uğurlama töreninin ardından otobüslerle İl Jandarma Komutanlığına uğurlanan 64 engelli, öğle saatlerine kadar eğitimlerini tamamladı. Engelliler, daha sonra yemin töreniyle temsili askerliklerini bitirerek tezkerelerini alacaklar.

-KIRIKKALE-

Kırıkkale'de 29 engelli vatandaş için Mühimmat Komutanlığı Şehit Üsteğmen Korhan Zağralı Kışlası'nda tören düzenlendi.

Mühimmat Komutanlığı Komutanı Tuğgeneral Yıldırım Güvenç, törende yaptığı konuşmada, ''asker millet'' kavramının dünyadaki tek örneğini Türk ulusunun teşkil ettiğini söyledi.

Tuğgeneral Güvenç, engelli vatandaşların ailelerine de seslenerek, ''İnsanların bedensel engelleri, günümüzün teknolojisi ve çağdaş toplumların alacağı yasal tedbirlerle aşılabilecek engellerdir. Bu evlatlarınızla gururlanmak sizlerin de hakkı olsa gerek'' dedi.

Konuşmaların ardından askerlik yeminini yapan gençler, daha sonra askerlikle ilgili temel eğitime tabi tutuldular.

Engelli gençlere aileleri alkışlarıyla destek verirken gençlerin verilen komutlara uymak için yoğun çaba göstermeleri dikkati çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber