Başbuğ gazeteciyi tersledi: bu sual sorulmaz, asker olarak da bu suale cevap verilmez

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 10 Mayıs 2007 18:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, ''Güvenlik kuvvetlerimizin tek görevi vardır, o da teröristleri bulup etkisiz hale getirmektir. Bu görev, önümüzdeki dönemde artan bir kararlılık ve şiddetle devam edecektir'' dedi.

İncelemelerde bulunmak üzere Şırnak'a gelen Orgeneral Başbuğ, Vali Selahattin Aparı'yı makamında ziyaret etti.

Orgeneral Başbuğ, burada yaptığı konuşmada, sonbahar ve kış dönemi faaliyetlerini değerlendirmek, birliklerin ve güvenlik kuvvetlerinin bahar ve yaz dönemindeki faaliyetlerini görüşmek amacıyla geçen salı günü Malatya'daki 2. Ordu Karargahında çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Şırnak'ta bulunduğu sürede bazı birlikleri denetlediklerini ifade eden Orgeneral Başbuğ, şöyle konuştu:

''Türk Silahlı Kuvvetleri ve polisimiz, elbette Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir parçası olarak jandarmamız dahil, iç güvenlik harekatına o gün de söylediğim gibi kararlılıkla devam ediyoruz. O günkü durumumuzun da bu günkü durumumuzdan hiçbir farkı yoktur. O bölücü terör örgütü yok oluncaya kadar, etkisiz hale getirilinceye kadar operasyonlarımız devam edecektir. Kırsalda yerleşim biriminde tek terör örgütü kalmayıncaya kadar güvenlik kuvvetleri bu mücadeleye artan bir kararlılıkla devam edecektir. Bugün görüştüğüm bütün personelin en küçük ve en büyük rütbelisine kadar gözlerinde bu kararlılık ışıklarını gördüm. Bundan kimsenin en ufak şüphesi olmasın. Onun için diyorum ki tekrar terörü kullanarak, ne bu terör örgütü ne de bu terör örgütünün destekleyicileri hedeflerine ve amaçlarına ulaşamayacaklardır. Onların bu şansları yok.''

Orgeneral Başbuğ, hava ve mevsim şartlarının güvenlik güçlerinin terörle mücadeledeki kararlılığını etkilemeyeceğini vurguladı.

-''TERÖRE DESTEK VERMEYİN''-

Başbuğ, çok başarılı bir dönem geçirdiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Silahlı kuvvetler olarak biz bunu söylemiyoruz. Bunu teröristler itiraf ediyorlar. Teröristlerin üst seviyedeki konuşmalarında şu değerlendirmeyi duyuyoruz. 2006-2007 yılı içerisinde de üzerlerinde o kadar büyük bir baskı var ki bu baskının 1994-1998'de Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullandığı baskıyla aynı şiddet ve seviyede olduğunu itiraf ediyorlar. Güvenlik kuvvetlerimizin tek görevi vardır, o da teröristleri bulup etkisiz hale getirmektir. Bu görev, önümüzdeki dönemde artan bir kararlılık ve şiddetle devam edecektir.''

Orgeneral Başbuğ, Şırnak'ın terörle mücadelede hayati bölgelerden biri olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

''Bölge halkının devamlı yanımızda olması, destek vermesi bizi mutlu ediyor ve biz bunu Şırnak'ta görüyoruz. Sokakta da bunu gördüm. Bu çok önemli. Her zaman söylüyoruz. Terör örgütü en büyük zararı bölge halkına verdi. Düşünün, terör olmasaydı Türkiye, bölgemiz şu an neredeydi? Şırnak şu an neredeydi ve diğer bölgelerimizdeki iller nerede olacaklardı.

Onun için, en büyük zararı gören halkımıza sesleniyoruz: Teröre destek vermeyin. Bu terörü etkisizleştirip bitirmek mecburiyetindeyiz. Mücadelemizde elbette bölge halkından her zaman destek aldık. Bu desteğin önümüzdeki dönemde de devam edeceğine inancımız tamdır.''

-IRAK'IN KUZEYİNE OPERASYON-

Yoğun programına rağmen valiyi ziyaret etmek istediğini ifade eden Orgeneral Başbuğ, ''Gerçekten Sayın Valimizin, gerek Şırnak'a yaptığı hizmetler gerekse güvenlik kuvvetlerimize verdiği destek ve onlarla ilişkilerinden mutluluk duyuyoruz. Kendisine huzurunuzda teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum'' dedi.

Bir gazetecinin, ''Irak'ın kuzeyine operasyon düzenleyecek misiniz?'' sorusunu ise Başbuğ, şöyle yanıtladı:

''Bu sual sorulmaz, asker olarak da bu suale cevap verilmez. Ama biliyorsunuz Kuzey Irak'a yapılacak operasyonla ilgili olarak Genelkurmay Başkanımız Orgeneral Yaşar Büyükanıt, 12 Nisanda yaptığı basın toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin görüş ve düşüncelerini ifade etmişti. Bunlara ekleyeceğim bir şey yok.''

''Güneydoğuda 20 bin askerin operasyon halinde olduğu'' ile ilgili soru üzerine de Başbuğ, ''Yeni bir olay değil. Kış ayında bölgeden çekilen birliklerimiz, bahar ayında tekrar bölgeye dönüyor. Bu yeni bir şey değil. Rutin askeri sevkıyatlardır. Operasyonlarımız bölgede kararlılıkla devam edecektir'' dedi.

Orgeneral Başbuğ'a 2. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Atay ve 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Ahmet Yavuz eşlik etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber