Türkiye'yi kuraklık bekliyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 10 Mayıs 2007 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

FORUM İstanbul'un davetlisi olarak Türkiye'ye gelen ?Amerikan Bilim adamları Federasyonu' Başkanı Dr.Henry Kelly, küresel ısınma sonucu Türkiye'nin önümüzdeki dönemde önemli ölçüde kuraklıkla karşı karşıya kalacağını söyledi.

Amerikan Bilim adamları Federasyonu'na (FAS) katılmadan önce Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Ofisi'nde müdür yardımcılığı yapan ve başarılarıyla bir çok uluslar ararası ödüle layık görülen Dr. Henry Kelly, DHA muhabirinin sorularını yanıtladı. Küresel ısınma ve çevre konusunda uzman olan Dr. Kelly, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde önemli ölçüde kuraklıkla karşı karşıya kalacağını söyledi. Küresel ısınmanın tüm dünya için sanılandan daha büyük risk olduğuna' dikkat çeken Dr. Kelly, ?Tahminler öyle gösteriyor ki bu durum Türkiye'de kuraklığa yol açacak. Kimi ülkelerde ise şiddetli kasırgalar nedeniyle çok fazla yağmur yağacak. Türkiye, birçok ülke gibi aşırı soğuk geceler ve aşırı sıcak günler geçirecek. Şimdikinden çok daha sıcak günler. Akdeniz'de deniz seviyesinin önemli ölçüde yükselmesi bekleniyor. Bu da bu havzada yaşayan toplumları derinden etkileyecek'' dedi.

Dr. Kelly, ?Küresel ısınmadan en çok zarar görecek ülkeleri sıraya koyarsanız Türkiye kaçıncı sırada yer alır?'' sorusuna, ?Türkiye'nin ortada olduğunu söyleyebiliriz. Kuraklık problemi yaşayacaktır. Ancak küresel ısınmanın etkileri ABD'de, Alaska gibi Kuzey ülkelerinde ve Afrika'da daha fazla etkili olacak'' dedi.

Karbondioksit gazlarının atmosfere salınması sonucu yer kürenin her geçen gün biraz daha ısındığını kaydeden Dr. Kelly, küresel ısınmanın temel nedeninin aşırı enerji tüketimi olduğunu, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bir çok sanayi ülkesinin enerji tüketiminde tasarrufa gitmesinin şart olduğunu vurguladı. Dr. Kelly, şöyle konuştu:

?Günümüzde en büyük sorun çok sayıda yapı inşa etme ve fazlasıyla elektrik harcama. Binalar elektrik tüketiminin başlıca unsurları. Türkiye ve ABD bu anlamda çok fazla elektrik tüketiyor. ABD'de elektriğin üçte ikisi binalar tarafından tüketiliyor. İnşaatlar da tüketimi artırıyor. Bugün binalarda hiç bir ek ücret ödemeden yüzde 30 oranında enerji tasarrufu sağlayabiliyorsunuz. Yatırım bir yılda kendisini karşılıyor. Bu Türkiye için de çok önemli. Çünkü Türkiye'de yapılaşma hızla artıyor. Akıllı binalar inşa ederek enerji tasarrufu yapmak mümkün. Türkiye bu konuda dünyada lider olabilir.'' Türkiye'de enerji tüketiminin Avrupa ülkelerine oranla daha hızlı arttığını ifade eden Dr. Kelly, buna rağmen Türkiye'nin bilgi birikimi ve deneyimiyle enerji tasarrufunda bölgesine ve dünyaya örnek olabilecek bir kapasiteye sahip olduğunu söyledi. Dr. Kelly, ?Türkiye'de kişi başına düşen milli gelirin enerjiye oranı sabit. Türkiye enerji tasarrufunda diğer ülkeler kadar verimli olamıyor. Demir- çelik endüstrisinde, yüksek teknoloji üretiminde ve enerjide artışlar var. Bir yatırım yaparken enerjinin verimliliği göz önünde bulundurulmalı. Yapı sektörü de hızla gelişiyor. Ancak Türkiye'de 'now how' oldukça gelişmiş durumda. Türklerin bölgede yeni stratejiler oluşturma kapasitesi bulunuyor. Türkiye, bölgesine ve dünyaya örnek olabilir'' diye devam etti.

Dr. Kelly, küresel ısınmada, insanlığın rolünün yanında doğada meydana gelen değişimlerin de etkisi olup- olmadığına ilişkin soruya, ?Elbette doğadaki değişimler de etkili. Ancak, insanlığın etkisi çok fazla. Son 100 yılda sıcaklığın bu kadar artmasının sebebi sadece doğadaki değişimlere bağlanamaz. Karbondioksit gazlarının artışı küresel ısınmada önemli bir etken'' yanıtını verdi. Dünyanın önde gelen ülkelerinin küresel ısınmayla mücadele konusunda siyasi önlemler alması gerektiğini belirten Kelly, ?Mücadele ABD ve Çin'in yaklaşımı son derece önemli. ABD karbondioksit ve zararlı gazlar üretiminde dünyada birinci sırada. Çin de en büyük üreticilerden biri haline geliyor. ABD'nin konuya bakış açısı son zamanlar da olumlu yönde değişti. Siyasi irade de işin ciddiyetini anladı. Önümüzdeki günlerde ABD' de daha ciddi bir karşı çıkış göreceğiz. Çin ve Hindistan gibi ülkelerde politik kararlar daha zor alınıyor. Bu ülkeler hızla büyüyor. Bu bir dezavantaj ancak hızla büyüyorsanız, zekice çözümler yaratma kapasiteniz de artabilir. Çin ve Hindistan, ABD'nin yaptığı hataları yapmamalı. Ben çözüm konusunda oldukça iyimserim. Sorunun çözüleceğine ve ABD'nin bu çözümün bir parçası olacağına inanıyorum'' dedi.

?ÇOK GEÇ OLABİLİR''

Dr. Kelly, ?greenhouse gazları' olarak bilinen karbondioksit başta olmak üzere çeşitli gazların atmosfere salınımının bir an önce durdurulması gerektiğini söyledi. Küresl ısınmanın önüne geçilebilmesi için 'geç kalınmış olabileceğini' vurgulayan Dr. Kelly, " Gerçek şu ki greenhouse gazlarının üretimi şu an durdurulsa bile dünyada 2, 3 derece kadar ısınma olacak. Bizim yapmaya çalıştığımız muhtemel 8, 9 derecelik ısı artışlarını engellemek. Isınmanın 2, 3 derece ile sınırlandırılması okyanusları etkileyecek ama yine de ciddi bir önlem. Önümüzdeki 20 yılda bu konuda ciddi adımlar atılmalı. Yoksa çok geç olur" dedi.

AL GORE'UN DANIŞMANI

Amerikan Bilim adamları Federasyonu' Başkanı Dr.Henry Kelly, küresel ısınma sorununu anlattığı belgesel filmi "An Inconvenient Truth" ile belgesel dalında Oscar ödülünü alan Eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore'a, filmde danışmanlık yaptı. Dr. Kelly, kimi bilim adamları tarafından sert bir dille eleştirilen belgeselle iligili olarak, 'bilimin her geçen gün geliştiğini ve yeni sonuçlar doğurduğunu' bununla birlikte Al Gore'un belgeselini oldukça gerçekçi bulduğunu da ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber