Elektrik kesintileri kapıda 22 Temmuz en kritik gün!

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 11 Mayıs 2007 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elektrik üretiminin bıçak sırtında ilerlediğini söyleyen Zorlu Enerji Grup Başkanı Bursa, 'Özellikle 22 Temmuz günü kritik. Herkes evinde TV ve klimaya yüklenirse kesinti yaşanabilir' uyarısında bulundu..

Türkiye'de küresel ısınma nedeniyle barajlardaki su seviyesinin düşmesi ve enerjide beklenen yatırımların gecikmesi, elektrik üreticilerini de kaygılandırıyor. Şu anda elektrik üretiminin bıçak sırtında gittiğini söyleyen Zorlu Enerji Grup Başkanı Murat Sungur Bursa, "En ufak bir arıza, bir santralde veya iletim hattında yaşanan aksaklık kesintileri gündeme getirebilir" dedi. Ardından da seçim tarihi olan 22 Temmuz gününe dikkat çeken Bursa, "Seçim gecesi herkes televizyonlara yüklenir, hava sıcak olduğu için bir de klimalar açılırsa korkarım bir kesinti ile karşı karşıya kalabiliriz. Umarım seçim sonuçları vatandaşlarımızı çok terletmez. O gün kritik günlerden biri diye düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu. Türkiye'deki yatırım iklimi, önceki gün Meclis'ten geçen Nükleer Santral Yasası ve Petkim ihalesi ile ilgili görüşlerini SABAH ile paylaşan Bursa şu noktalara dikkat çekti:

* Geçen yıl 1 Temmuz günü önemli bir maç vardı ve küçük bir arıza 13 ilin saatlerce elektriksiz kalmasına neden oldu. Şimdi de her an böyle bir sorun olabilir. Arz ve talep bıçak sırtında gidiyor. Sisteme bir anda yüklenme olabilirse sorun yaşanabilir. Seçim günü riskli bir tarih. Hidroelektrik potansiyelimiz de yağışların olmaması nedeniyle kısıtlı. Yaz çok sıcak geçer klimalara yüklenirsek kesintiler gündeme gelebilir.

* Türkiye enerji yatırımlarını yapmayı ihmal etmiş bir ülke. İyi niyetli çabalar var ama yeterli değil. Çünkü sadece yasa çıkarmak ile yatırım iklimi oluşmuyor. Şunu bilin ki bir yatırımın gerçekleşmesi en az 1.52 yıl demek. Bir yıl içinde enerjide sıkıntı beklenirken en yakın 1.52 yıl en uzak nükleer santralde olduğu gibi 10 yıl sonra yapılacak yatırımlardan birşey beklemek zor. Bu nedenle Türkiye mutlaka olayın talep yönüne de ağırlık vermeli. Türkiye'de bir birim GSMH üretmek için harcanan enerji gelişmiş ülkeleren çok üzerinde. Bu nedenle daha az enerji ile üretim yapmayı öğrenmeliyiz.

* Elektriğin fiyatı da burada etkili. Elektrik fiyatları sanayi ve evsel tüketici için tasarrufun önünü kesiyor. Elektrik fiyatlarının uzun dönem baskı altında tutulması bu anlamda zararlı oldu. Piyasanın yüzde 85'inin kamunun elinde bir ortamda fiyatlar uzun süre baskılandı. Biz doğalgazla üretim yapan bir şirket olarak üretimi devam ettirmekte zorlanırken, yeni yatırımcı bu alana girmez. Fiyattaki baskı yatırımları frenledi.

* Özel sektör kenarda durunca kamu o zaman ben yatırım yapayım diyor. Ama bu tavşana kaç, kazıya tut demekten başka birşey değil. Kamunun yapması gereken yatırım ortamını oluşturmak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber