Basına öğretmenleri haksız yere suçlayan bültenler dağıtan polisin eylemi İçişlerini mahkum ettirdi

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 12 Mayıs 2007 19:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA - Yargı, polisin basına kişileri suçlayıcı yönde bilgi verip teşhir edilmesine yol açan uygulamasına 'dur' dedi. Erzurum İdare Mahkemesi, usulsüz olarak sendika basan ve basına öğretmenleri haksız yere suçlayan bültenler dağıtan polisin tutumu nedeniyle İçişleri'ni tazminata mahkûm etti.

Dava, Erzurum Emniyet Müdürlüğü'nun 2003'te Eğitim-Sen şubesini basmasıyla başladı.

Emniyet, bu baskında ele geçirilen bilgilerle ilgili olarak basına dağıttığı 'günlük olay bülteninde' bir dizi suçlamada bulundu, bu suçlamalar da gazetelerde aynen yayımlandı. Bu suçlamalar arasında, sendika şubesinde yasak yayın ve afiş bulundurulduğu, iki öğretmenin toplu imza olayını organize ettikleri ve 'Öcalan'ın propagandasını yaptıkları' da yer almıştı. Ancak, sendika ve öğretmenler bu suçlamaların hepsinden yargı kararlarıyla aklandı. Öğretmenler, daha sonra uğradıkları manevi zarar nedeniyle İçişleri Bakanlığı aleyhine 5'er bin YTL'lik tazminat davası açmıştı. Erzurum 1. İdare Mahkemesi kararında, sonuçtan bakanlığın sorumlu olduğuna hükmederken hukuk devleti vurgulaması yaptı:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin insan haklarına saygılı hukuk devleti olma niteliğinin doğal sonucu olarak idareler kamu hizmetinin yürütülmesi sırasında Anayasa'yla güvence altına alınan kişi hak ve özgürlüklerinin zedelenmemesi için gerekli her türlü önlemi almakla yükümlüdür. Dava konusu olayda, suçlamaların basında yer almasıyla davacıların kişilik haklarının zedelendiği, bu yüzden davalı idarenin hizmet kusuru nedeniyle 2 bin YTL manevi tazminatın davacıya ödenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber