Harvard'ın konuştuğu Türk

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 13 Mayıs 2007 08:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tip-2 türü şeker hastalığını farelerde tamamen iyişleştirmeyi başaran 30 yaşındaki Türk bilim adamı Dr. Umut Özcan, dünyanın en ünlü üniversitesi Harvard'da öğretim görevlisi oldu

Tip 2 diyabet gelişiminde önemli rol oynayan endoplazmik retikulumda artan stresi bir ilaç grubu ile azaltmayı başararak, şişman ve ileri derecede tip-2 diyabet geliştirmiş farelerde diyabeti tamamen iyileştiren Türk bilim adamı Dr. Umut Özcan, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan bir yıl sonra Harvard Üniversitesi'nde öğretim görevlisi oldu.

CERRAHPAŞA-HARVARD HATTI

Türkiye'de okurken Harvard Üniversitesi diyabet merkezi Joslin Diabetes Center'da dünyanın ünlü diyabet profesörlerinden C. Ronald Kahn'in laboratuvarına kabul edildiğini anlatan Özcan, burada iki yıl insülin salgılayan beta hücreleri üzerine araştırmalar yaptığını ifade etti. Harvard ve Cerrahpaşa arasında adeta mekik dokuyan Dr. Özcan, Tip 2 diyabet ile ilgili çalışmlarını kendi laboratuvarında sürdürüyor.

LABORATUVARDA 36 SAAT

Tip 2 diyabetin dünyada ve Türkiye'de en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu belirten Dr. Özcan, yakın bir süre içerisinde insanlar üzerinde araştırmaya başlayabileceklerini söyledi. Dr. Özcan, bu nedenle 36 saat hiç laboratuvardan çıkmadığı zamanlar olduğunu belirtti.

TÜRKİYE'DE OLSAYDI...

Türk bilim adamlarının koşullar oluştuğu zaman kendi ülkelerinde çalışmayı tercih edeceklerine dikkati çeken Özcan, "Birçok Türk bilim adamı yurt dışında başarılı araştırmalar yapıyor. Bu insanlar Türkiye'de koşullar oluşsaydı kendi ülkelerinde daha başarılı olurlardı? dedi.

UMUT ÖZCAN KİMDİR?

1977'de Tunceli'de doğan Dr. Umut Özcan, Tunceli Atatürk İlkokulu'nu bitirdikten sonra ortaokula Elazığ Anadolu Lisesi'nde devam etti. Özcan, buradan geçtiği Ankara Fen Lisesi'nde araştırma yapmaya başladı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde İngilizce tıp eğitimi alan Özcan, burada araştırma çalışmalarına devam etti. Özcan'ın 2004 yılında Science dergisinde yayınlanan çalışması dünyanın en iyi tıp dergilerinden biri olan Nature Medicine tarafından 2004-2006 yılları arasında dünyada yapılan en iyi 5 diyabet araştırması içerisinde gösterildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber