Emekli Sandığı da Ofer- Kutman'a karşı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 15 Mayıs 2007 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

OFER- Kutman Ortaklığı'nın, Özelleştirme İdaresi'nden satın aldığı Fransız Tatil Köyü arazisi için verilen 12 kat inşaat izninin iptali istemiyle açılan davada, arazinin eski sahibi Emekli Sandığı da taraf oldu. Emekli Sandığı avukatları, davada müdahil olabilmek için mahkemeye başvurdu.

Mülkiyeti Emekli Sandığı'na ait olan ve Özelleştirme İdaresi'nce Ofer-Kutman ortaklığı Kuşadası Yatırımları A.Ş.'ye satılan Fransız Tatil Köyü için belediyenin aldığı kararlar, uzun süre gündemden düşmedi. Özelleştirme öncesi 2 kat turistik tatil köyü, yüzde 20 imar yoğunluğu olan araziye belediye meclisinde 12 kat yükseklik ve yüzde 53 imar izni verilmesi üzerine CHP'li ve Bağımsız Meclis Üyeleri mahkemeye başvurdu. Davada müdahil olan İzmirli çevreci avukat Senih Özay'dan sonra, Emekli Sandığı'nın avukatları da muhalif meclis üyelerinin açtığı davaya müdahil olmak istediklerini mahkemeye bildirdi.

?DOĞAL YAPI BOZULUR?

Sandık avukatları Türkan Salan ile Ergül Fırat Aydın, 1'inci İdare Mahkemesi'ne gönderdikleri dilekçede, sözkonusu arazinin ihale öncesi 2 kat turistik tatil köyü, yüzde 20 imar planı olduğunu hatırlattı. Avukatlar özelleştirme sonrası sözkonusu alanda yapılaşma yoğunluğunun 3 kat artırıldığına dikkat çekerek şöyle dedi:

?Ayrıca 12 katlı yapılaşmaya olanak sağlanarak, Kuşadası'ndaki plansız ve doğaya uyumsuz yapılaşmanın ulaşamadığı nadir yerlerden biri olan ve Ege'nin en güzel koylarından birini oluşturan bu alan betonlaşma tehlikesiyle karşı karşıya bırakılmaktadır. Mikro düzeyde Arslanburnu Koyu'nu, makro düzeyde ise tüm Kuşadası'nı etkileyecek, kentin silüetini değiştirecektir. Oysa doğal ve kültürel cazibelere sahip ve ekonomisi ağırlıklı olarak arkeoloji ve sahil turizmine dayalı olan Kuşadası, bu imaja uygun görünüme sahip olmalı. Türkiye'nin otantik kültürünü görmek üzere gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler üzerinde bu tarz yapılaşmalar çok olumsuz etki yapıyor. Sözkonusu tesisin mevcut durumunun korunmayarak yapılacak uygulamaların, yıllardır korunmuş doğal yapıyı bozacağı ortadadır.?

?KAMU YARARI GÖZETİLMEDİ?

Çeşitli yasal örnekleri sıralayan Avukat Salan ve Fırat davalı belediyece kamu yararı gözetilmeksizin keyfi olarak işlem yapıldığını belirterek, Kuşadası Belediye Meclisi'nin 7 Temmuz 2006'da aldığı 65 sayılı kararın iptali istemiyle açılan davada müdahil olmak istediklerini talep etti.

Mülkiyeti Emekli Sandığı'na ait olan, Kuşadası'nın yeşil kalmış ve kentin akciğeri olarak tanımlanan 360 dönümlük ağaçlık arazi iki yıl önce özelleştirildi. İhaleyi Ofer-Kutman ortaklığı aldı. İhale şartnamesinde 2 kat turistik tesis ve yüzde 20 imar yoğunluğu yer aldı. İhaleyi alanlardan Eyal Ofer bazı gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle yaptığı toplantıda, bu alanda konut üretip satmayı amaçladıklarını söylemişti. Bu açıklamadan kısa süre sonra Belediye Meclisi'nde AKP'li üyeler ile DYP'den istifa eden üç üyenin oylarıyla imar yoğunluğu üç kat artırılırken, 2 olan kat sayısı ise 12'e yükseltildi. Bunun üzerine CHP'li ve Bağımsız meclis üyeleri mahkemeye başvurarak yürütmenin durdurulmasını istedi. Çevreci avukat olarak bilinen Senih Özay ve son olarak da arazinin ilk sahibi Emekli Sandığı avukatları, davayı açan meclis üyelerinin yanında yer almak istediklerini mahkemeye iletti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber