Trafik sigortası yaptırmayan sürücüye ağır ceza gelecek

Haber Giriş : 21 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zorunlu trafik sigortası yaptırmadan trafiğe çıkan araç sayısının yüzde 40'lara kadar ulaşması Hazine Müsteşarlığı'nı harekete geçirdi. Trafik sigortası ile ilgili bütün işlemleri takip edecek bir merkez kuruldu. Artık, bütün sigortacılık şirketleri ile birlikte trafiğe çıkan araçlar da zorunlu trafik sigortası için takibe alınacak.

Usulsüz ve sahte belgeler düzenleyen sigortacılık şirketleri ile sigortası yapılmamış araç sahipleri ağır cezalar alabilecek.

Hazine Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sigortacılar arasında online bilgi ağı oluşturulacak. Zorunlu trafik sigortası konusunu daha sıkı takip etmek için oluşturulan merkez, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden motorlu araçlara ait trafik tescil kayıtlarını elektronik ortamda günlük olarak alacak ve bu kayıtları sigorta kayıtları ile ilişkilendirecek.

?Zorunlu? olmasına rağmen, gerektiği gibi takip edilmeyen trafik sigortası yüzünden mağduriyetlerin artması, hukuki prosedürün yavaş işlemesi, masraf ve faillerin tespiti konularında çekilen sıkıntıların ortadan kaldırılması için Trafik Sigortası Bilgi Merkezi (TRAMER) kuruldu. Nisan ayı itibarıyla faaliyete geçen merkezin ana görevi sigorta sisteminin sağlıklı işlemesini sağlamak olacak.

Zorunlu trafik sigortasını masaya yatıran Hazine Müsteşarlığı, sektör temsilcileri ile ortaklaşa trafik sigortası yaptırma oranını artırma için bir proje başlattı. Proje çerçevesinde trafik sigortacılığı sektörünü takip etmek üzere kurulan TRAMER'de sektördeki bütün veriler toplanmaya başladı. TRAMER'in etkin olarak çalışmaya başlamasıyla, trafik sigortalarında denetim ve etkinliğinin sağlanması, trafik sigortasının yapılmamasından doğan kaçakların giderilmesi, sahtekarlıkların önlenmesi, sağlıklı fiyatlandırma yapılması ve haksız rekabetin önlenmesi hedefleniyor.

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği'nin kuruluş ve çalışmasını düzenleyen Sigorta Murakebe Kanunu'nun 36. maddesine istinaden kurulan TRAMER'e Karayolu Motorlu Araçlar Mali Sorumluluk Sigortası branşında faaliyet ruhsatı bulunan tüm sigorta şirketleri doğal üye olarak kabul edildi. Sigortacıların ellerindeki tüm verileri TRAMER'e getirmeleri şart koşuldu.

Bu sayede motorlu araç işletenlerin trafik kazaları mağdurları yanında İçişleri Bakanlığı gibi trafik düzenini sağlamak ve korumak ile sorumlu kamu kuruluşları açısından, trafik sigortası uygulanmasında birlik ve bütünlük sağlanmasına katkıda bulunulacak, sigorta sahtekarlıkları önlenecek, sigortası yapılmamış araçların tespiti sağlanacak ve sağlıklı fiyatlandırma yapılmasına katkı sağlanmış olacak.

Bu arada sektör ile ilgili tüm bilgiler toplanıp değerlendirilecek. Sistemin tıkandığı noktalar tespit edilecek. Çözümü için alternatif öneriler getirecek. Daha sonra trafikteki araçlar taranmaya başlanacak, zorunlu trafik sigortası yaptırmamış olanlar tespit edilecek. Usulsüz işlem yaptığı tespit edilen sigorta acenteleri ile sigortasını yaptırmamış olanlar ağır cezalara maruz kalabilecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber