Tunus eski Cumhurbaşkanı: Araplar, Kudüs konusunda Türkiye'yi örnek alsın

Eski Tunus Cumhurbaşkanı Munsif Marzuki: Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve halkına teşekkür ediyoruz. Duruşundan ve bizi savunmasından dolayı takdiri hak ediyorlar. Bunu Türkiye'den bekliyorduk. Arap hükümetleri ise onlarla iş birliği yaptığı için susuyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Mayıs 2018 16:06, Son Güncelleme : 15 Mayıs 2018 16:10
Tunus eski Cumhurbaşkanı: Araplar, Kudüs konusunda Türkiye'yi örnek alsın

Eski Tunus Cumhurbaşkanı ve Demokratik Devrimleri Savunma Arap Konseyi Başkanı Munsif Marzuki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk halkına duruşundan ve kendilerini savunmasından dolayı teşekkür ederek, "Arap hükümetlerine en azından duruş sahibi olmalarını tavsiye ediyorum, bu konuda Türkiye'yi örnek alabilirler." dedi.

Marzuki, Bayrampaşa'da bir otelde düzenlenen basın toplantısında, ABD'nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını protesto etmek için abluka altındaki Gazze sınırında düzenlenen gösterilerde İsrail askerlerince 50'den fazla Filistinlinin şehit edilmesini değerlendirdi.

İsrail askerlerinin katliamından sonra Filistin halkına taziyelerini sunduklarını dile getiren Marzuki, "Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve halkına teşekkür ediyoruz. Duruşundan ve bizi savunmasından dolayı takdiri hak ediyorlar. Bunu Türkiye'den bekliyorduk. Arap hükümetleri ise onlarla iş birliği yaptığı için susuyor. Bahreyn Dışişleri Bakanı'na sormak isterim. Katliamdan dolayı kınama yapacaklar mı, yoksa hala aynı görüşte mi? Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne de aynı soruyu yöneltmek isterim. Mısır rejimi de hala Gazze'ye ambargo uyguluyor." değerlendirmelerinde bulundu.

Munsif Marzuki, Arap hükümetlerine en azından duruş sahibi olmaları tavsiyesinde bulunarak, bu konuda Türkiye'yi örnek alabileceklerini söyledi.

Arap ülkelerinin elçilerini İsrail'den çekmelerini isteyen Marzuki, Arap ülkelerinde de yas ilan edilmesi gerektiğini anlattı.

Bütün devletlere İsrail'le ilişkilerini kesmeleri çağrısında bulunan Marzuki, şu ifadeleri kullandı:

"Uluslararası camiadan da isteklerimiz var. Gazze'ye uygulanan ambargo kaldırılmalı. Arap halkları da üzerlerine düşen görevi yapmalı. Maalesef halkların yaşadıkları sıkıntıları biliyoruz. Arap baharında zaferimiz tamamlanmamıştır. Arap liderleri ortaya çıkmalı. Kültürlü insanlar, gazeteciler ortaya çıkmalı. Çünkü bu ümmetin suskunluğu devam ederse İsrail'in katliamları ve ABD zulmü bitmeyecek. Ümmetin yok olmasına bu suskunluk neden olacak."

- "Amerika meşruiyetini kaybetti"

Tunus Milletvekili Emad el Daimi, Demokratik Devrimleri Savunma Arap Konseyi adına yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"Amerika büyükelçiliğini Kudüs'e taşıdı. İslam ve Arap ümmetini ezip geçtiler. Uluslararası hukuka karşı geldiler. Uluslararası kararlara rağmen bu adımı atmaktan geri durmadılar. Katliamda onlarca Filistinli şehit oldu. Bugün Gazze halkı Kudüs ve geri dönüş konusunda ayakta. Biz de onların yanındayız. Alınan bu kararla Amerika meşruiyetini kaybetti. Bundan sonra Amerika hiçbir barış müzakeresinde yer almamalıdır. Bu katliam, insanlığa ve kutsal yerlere yapılan düşmanlıktır. Arap rejimleri Filistin'e yardım etmekten geri durdu. Yabancı ülkelerin bize karışmasına ve petrolümüzü almasına izin veren rejimler bu olaylara neden oldu. Onlar yüzünden ümmetin bütün meselelerine hakim oldular. Demokratik Devrimleri Savunma Arap Konseyi, Filistin halkıyla yan yanadır. Arap halklarına sesleniyoruz. Ayağa kalkın. Kardeşleriniz yalnız başına mücadele ediyor. Halklarımızı uyandırmamız ve bu rejimlerin oluşturduğu sıkıntıları gidermemiz gerekiyor."

- "Filistinliler, Arap hükümetlerinden yardım beklemesin"

Nobel ödüllü Yemenli aktivist Tevekkül Karman ise Arap baharını bir özgülük penceresi olarak niteledi. Bu pencerenin işgal ve karışıklıkla boğuşan bütün milletler için geçerli olduğunu dile getiren Karman, "Mücadelemiz için varız. Biz burada halklarımızın uzantısıyız. Arap baharının insanlarıyız. Biz yolumuzda devam ederek, onların yaptıklarının tersini gerçekleştireceğiz. Demokrasi ve özgürlük için söz konusu rejimlere nasıl ambargo uygulayacağımızı tartışıyoruz. Karar verip harekete geçeceğiz." dedi.

Karman, eylülde geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirecekleri bilgisini vererek, toplantıda söz konusu rejimler düştükten sonra neler yapılacağı konusunun tartışılacağını belirtti.

Şu an karşı devrimler sürecini yaşadıklarını aktaran Karman, bu süreci tersine çevirmek için çalıştıklarını dile getirdi.

Karman, Filistin halkına seslendiği konuşmasını şu ifadelerle noktaladı:

"Hiç kimseden yardım beklemesinler. Hiçbir Arap hükümetinden ve uluslararası kurumdan beklentileri olmasın. Sadece kendilerine itimat etsinler. Biz de onlarla aynı safta ve aynı savaştayız. Bu zalim rejimler düştüğünde işgalci de düşmüş olacak. Sivil gösteriler devam etmeli. Filistin'de başlayan bu gösteriler bütün ümmete yayılacaktır. Sonunda haklarını mutlaka geri alacaklar."

Basın toplantısının moderatörlüğünü ise Mısır Gad El-thaura Partisi Başkanı Ayman Nur yaptı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber