Siirt'in çöpüne, noter onaylı şaibe iddiası

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Mayıs 2007 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Siirt Belediyesi'nin çöp ihalesinden dışlanan Metin Uran'ın noterde, ihalenin Akmercan'a verileceği iddiasını kayıt altına aldırdığı, ihalenin gerçekten bu şirkete verildiği öğrenildi

Siirt Belediyesi'nin çöp toplama ihalesine katılması engellenen Gelişim Temizlik'in, ihalenin, daha yüksek fiyat teklif ettiği halde Akmercan'a verileceğini, noterde kayıt altına aldırdığı, ihaleyi de gerçekten Akmercan isimli şirketin aldığı ortaya çıktı.

Siirt Belediyesi ile ilgili usulsüzlük iddiaları devam ediyor. Hazine'den 22 bin YTL'ye alınmış bir arsanın 2.1 milyon YTL'ye belediye tarafından alınarak TOKİ'ye verilmesi, naylon faturalara yapılan ödemelerden sonra, Siirt'in çöp toplama ihalesine de 'şaibe iddiaları' karıştı.

Belediye'nin 2005 yılı çöp toplama ihalesini kazanan Girişim Temizlik'in sahibi Metin Uran, 2006 için açılan ihaleyi de 2.2 milyon YTL'ye kazandı. Ancak, Siirt Belediyesi'ndeki yolsuzluk tartışmaları nedeniyle Başbakan Erdoğan'ın talimatı ile Fatih Belediye Başkan Yardımcısı'yken Siirt'e gönderilen AKP'li Nurettin Ertemel'in Siirt Belediyesi'nde Başkan Yardımcısı olarak göreve başlamasından sonra ihale iptal edildi.

İhale günü notere gitti

Yeni ihale için yüklenici firmaya loder (kepçe) cihazı şartı getirildi. Loder cihazı olmadığı için Gelişim Temizlik'in katılamadığı ihaleye İstanbul'dan gelen Akmercan, SGS ve Temiz İş katıldı.

İhalenin yapılacağı 31 Temmuz 2006 günü notere giden Metin Uran, saat 10.00'da yapılacak ihaleyi İstanbul'dan gelen Akmercan'ın kazanacağını belirtti. Uran şu iddiaları dile getirdi:

"Bana 'Girme. Senin de loder'in yok' dediler. Notere gittim. Fatih Belediye Başkan Yardımcılığı yaptığı dönemden Nurettin Ertemel'in tanıdığı firma olan Akmercan'ın ihaleyi kazanacağını beyan ettim. 31/07/2006 tarih ve 2006/69199 ihale kayıt nolu belgede yazıldığı gibi 'İhalenin Akmercan'a kalacağını tahmin ve iddia ediyorum' diyerek kayda geçirdim."

Uran, notere verdiği ifade tutanağını belediye yönetimine sunduğunu, ayrıca Valiliğe ve Kamu İhale Kurumu'na da gönderdiğini söyledi.

Kebapçı: Üçü de aynı adreste çıktı

İhalenin yapıldığı dönemde Belediye Başkan Yardımcısı olan ve TOKİ'ye devredilen toplu konut arazisindeki tartışmalar üzerine AKP'den istifa eden Meclis Üyesi Muhsin Kebapçı, konu ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

"Nurettin Ertemel geldiğinde Başkan Yardımcısı'ydım. 'Temizlik işi ihalesini yenileyeceğiz' dedi. Meclis kararı çıkardım. 2006 ihalesi iptal edildi, şartname hazırlandı. Ertemel, mutlaka loder olsun şartı koydu. Ankara, Malatya ve Diyarbakır'dan şirketler geldi, 'Kazanırsak alırız' taahhüdü verdi. Kabul edilmediler.

Nurettin Bey, İstanbul'dan SGS, Akmercan ve Temiz İş'i getirdi. Araştırdık üçü de İstanbul'da aynı binada, aynı teminat mektubunu kullanıyor, aynı insanların şirketi. İhale 3 milyon 600 bin YTL'ye Akmercan'a verdiler. Bu şirketin loder'i olmadığını tespit ettik, ceza yazdık. Ertemel bize düşman oldu."

Belediyelerden ihale alıyor

Cemal Akmercan'ın şirketi Akmercan, Nurettin Ertemel'in Başkan Yardımcısı olduğu dönemde Fatih Belediyesi'nden de iş almış. Şirket İstanbul'da Gaziosmanpaşa, Fatih, Şişli, Beyoğlu, Samandıra, Bağcılar, Avcılar, Kumburgaz belediyeleri yanında Maliye Bakanlığı personelini de taşıyor.

Müfettişler Siirt'te

Siirt Belediyesi'nde rutin inceleme yapan iki mülkiye müfettişinin, basına yansıyan iddiaları da araştırdığı öğrenildi. Alınan bilgiye göre, belediyeyle ilgili basına yansıyan iddialar üzerine müfettişlerin, konuyla ilgili inceleme başlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber