Dövizde normale dönüş

Doların 4.90 sınırını aşmasıyla ısınan piyasalar normale dönüyor. Merkez'in faiz artırımı yüksek seyri bir nebze olsun frenledi ama yine önüne geçemedi. Başbakan Yardımcısı Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya portföy yönetim şirketleri yöneticileriyle bir araya geldi. İkili şu mesajı verdi: "TCMB ile sadeleşme ve normalleşme adımlarını attık

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 29 Mayıs 2018 08:00, Son Güncelleme : 29 Mayıs 2018 08:04
Dövizde normale dönüş

Son birkaç haftadır yüksek seyreden piyasalar haftaya rahat bir nefes alarak başladı. Son bir hafta 4.90 sınırını aşan dolar, Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz hamlesiyle düşüşe geçti. Tam piyasalar duruldu derken, ikinci dalga tekrar başladı ve kur fiyatları tekrar yükselişe geçti. İkinci bir hamle ile birlikte piyasaların adeta hiperaktifliği son buldu. Gerek Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in konuşmaları gerekse Merkez hamleleri piyasaları oldukça rahatlattı.

Ancak Başbakan Yardımcısı Şimşek'in "Piyasalarla inatlaşmayacağız" açıklaması sonrası ekonomi yönetiminde bilinen yöntemlere dönüş adımları gelmeye başladı. TCMB'nin para politikası operasyonel çerçevesine ilişkin sadeleşme sürecinin tamamlandığını ve uygulamaya 1 Haziran 2018'de başlanacağını bildirmesinin ardından hızlı bir şekilde düşüşe geçen dolar/TL 4.59'un altına geriledi. TCMB yaptığı duyuruda bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının Merkez Bankası politika faizi olacağını belirterek, "Bu oran, mevcut fonlama faizine (yüzde 16.50) eşitlenecektir. Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranları bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla eksi/artı 150 baz puanlık bir marj ile belirlenecektir. Yeni operasyonel çerçevenin uygulanmasına 1 Haziran 2018'de başlanacak" ifadelerini kullandı. Analistler, TCMB''nin sadeleşme adımının piyasalar tarafından olumlu karşılandığını ve bu durumun döviz kurlarında gerilemeye neden olduğunu kaydetti. Şimşek, TCMB'nin para politikası noktasında güçlü bir tepki verdiğini ve vermeye de devam edeceğini belirterek, bankanın geç de olsa çok güçlü bir adım attığını ve bunun etkili olduğunu geçtiğimiz haftalarda söylemesiyle birlikte, yeni bir sistem kuruldu. Gün geçtikçe artan kur ve baskıları açıkçası tek başına sırtlayan Şimşek, Merkez ile birlikte işe resmen el attı. Ekonomi sistemini ve düzenini yeniden kuran Şimşek, eski sisteme dönerek normalleşme sürecini başlattı ve sadeleşme yönünde hamleler yaptı. Öte yandan bununda piyasalara maliyeti yüksek oldu. Asıl düşüş Mehmet Şimşek'in bu hamlelerinden sonra başladı.

YİNE İNGİLTERE'YE GİDİYORLAR

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, İstanbul ve Londra'da finans kuruluşları temsilcileri ve yatırımcılarla bir araya geliyor. Şimşek ve Çetinkaya, İstanbul'da Türk finansçılarla bir araya gelmesinin ardından yönünü şimdi de batıya çevirdi. İngiltere'ye hareket edecek olan Şimşek ve Çetinkaya, Londra'da yabancı fon yöneticileri ve iş adamlarıyla buluşacak.

SADELEŞME DÜŞÜŞ GETİRDİ

Cuma günü 4.80-4.69 bandında dalgalı bir seyir izleyen dolar/TL, günü önceki kapanışının hemen altında, 4.7040 seviyesinden tamamlamıştı. Analistler, önceki gün Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın aracı kurum ile portföy yönetim şirketleri yöneticileri ve ekonomistlerle bir araya geldiğini belirterek, bu toplantıda TCMB'nin sadeleşme adımlarını yakında atabileceğine ilişkin vurgunun öne çıktığını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber