Yetki Kanununa dayalı KHK'lar haftaya çıkar

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, yetki Kanununa dayalı KHK'ların haftaya çıkabileceğini söyledi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 31 Mayıs 2018 13:24, Son Güncelleme : 31 Mayıs 2018 17:52
Yetki Kanununa dayalı KHK'lar haftaya çıkar

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, yetki Kanununa ilişkin açıklamalarda bulundu. Kanunun 24 Haziran'a kadar geçerli olduğuna dikkat çeken Şentop, yetki Kanunuyla alan temizliği yapılacağını ve çatışma oluşmaması için Cumhurbaşkanlığı kararnamesine alan açılacağını belirtti.

Şentop'un NTV'deki açıklamaları şu şekilde;

"Bürokrasi ve bakanlıkların yapılanması yetkisini cumhurbaşkanına verdik. Hem merkez hem taşra yapılanması...

Bu seçimden sonra olacak ama. KHK, 24 Haziran'a kadar var. Cumhurbaşkanı kararnamesi KHK'dan daha alt bir düzenleme... Öncelikle KHK ve kanunları kaldırmak lazım. Bu yetki Kanunu, Cumhurbaşkanı Kararnamesine alan açmak için çıktı. Yani Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenecek alanlarda yer alan kanun ve KHK'lar yürürlükten kaldırılacak. Yetki kanunu, 24 Haziran'a kadar kullanılacak.

Üst düzey kamu personeliyle ilgili durum da şu şekilde... Siyaset ile bürokrasi arasında üst düzey bürokrasi var. Müsteşar ve müsteşar yardımcısı gibi. Bir açıdan siyasi bir açıdan bürokratik görevler. Bu görevler kritik görevler olduğu için, ABD'de öyle başkanla gelip gidenler var, burada da. önce KHK ile bu konuyu düzenleyen kanunlar yürürlükten kaldırılarak alan temizliği yapılacak.

Önümüzdeki günlerde, hata önümüzdeki hafta, KHK'la ilgili düzenlemelerin çıkabileceğini düşünüyorum. Diğerleri yani Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenleneck olanlar hazır zaten, Cumhurbaşkanının yeni sisteme göre göreve başlaması sonrasında yayımlanır."


Memurlar.net'in notu: 7142 sayılı Yetki Kanunun 2. maddesinin 2. fıkrası şu şekildedir

"(2) Bakanlar Kuruluna verilen yetki, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucunda Cumhurbaşkanının andiçerek göreve başladığı tarihe kadar geçerlidir. Bu süre içinde Bakanlar Kurulu birden fazla kanun hükmünde kararname çıkarabilir."

Yetki Kanununun bu maddesine göre, seçimden sonra da Cumhurbaşkanının andiçerek göreve başlayacağı tarihe kadar da KHK çıkarılabilir. Ama Mustafa Şentop, yetki Kanunun 24 Haziran2a kadar geçerli olduğunu belirtmektedir ki, sanıyoruz yanlış bir açıklama olmuştur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber