Kentlere göre sanatçı aday dağılımı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 18 Mayıs 2007 20:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aykut Işıklar yakından tanıdığı magazin dünyasının ünlü isimleri için, "Değil politikacı, cacık bile olmaz onlardan' diyor ama onlar yine de milletvekili olmak için çalışacaklar...

Aykut Işıklar'ın köşe yazısı

Değil politikacı, cacık bile olmaz onlardan...

Her seçim döneminde aynı palavra haberleri gazete ve TV'lerde görüyoruz. 'Şu ünlü şarkıcı şu partiye geçti, şu manken şu partiden milletvekili olmak istiyor' şeklindeki haberler...

Hatta Tuba Özay gibi 'Kim bilir belki başbakan olurum' diyenler çıkar. Sanki partiler kapılarını açmış da, 'Allah'ınızı severseniz gelin' diye bekliyor veya yalvarıyor. İşin esas ilginç yanı şu; politikaya girmek isteyenlerin çoğu çok cahiller. Siyasi partiye üye olmak, genel kurul delegesi olmak, milletvekili adaylığı için hangi yollardan geçmek, buna kim nasıl ve ne zaman karar verir gibi konuları bilmezler. Onlar bağıra bağıra 'Ben aslında çok cahilim. Aslında seçimi kullanıp kişisel reklam yapıyorum' derler. Gazete ve TV'lerin magazincileri daha da cahil olduğu için onlara alet olurlar. Siyasi partiler ise bu durumlarda hiç ses çıkarmazlar.

'Aman partimizin ismi medyada geçsin de, nasıl geçerse geçsin' diye düşünürler. Ne zaman ki kesin milletvekili listeleri Yüksek Seçim Kurulu'na verilecek... İşte o zaman kapalı kapılar ardında çaktırmadan konuşurlar. Yani o ünlü şarkıcı veya artisti listelerde öyle yere koyarlar ki... Seçilmesi imkansızlaşır. Geçen seçimlerde 'Hülya Koçyiğit', 'Necla Akben' hatta müzik yapımcısı 'Şahin Özer'e yapıldığı gibi...

Şu günlerde yine birçok ünlü atıp tutmaya başladı. Hatta Romen kızı 'Eva Maya' bile 'AKP'den politikaya atılmış. Alllah'ım sen akıl fikir ver şu insanlara. Eva'nın geçmişini bilen bilir, hiç olacak iş mi? Benim ABD Başkanlığı'na aday olmam gibi bir şey...

'Mehmet Ağar'ın daha Türkçe konuşamayan gurbetçi manken 'Şebnem Scheaffer'ı törenle partisine alması da bana çok komik gelmişti. Hadi bir Anadolulu türkücü olsa anlarım. Mankenin ne işi var. 'Tuğba Özay CHP'den milletvekili olmak istiyormuş. 'İbrahim Tatlıses'in bile vatanı Urfa'dan milletvekili olmasının çok zor olduğuna inanıyorum. Urfa'da aşiretler var, bazı bölücülerin bağımsız adaylarla gizli çalışmaları var. Örneğin 'Cevheri' ailesi veya 'Bucak' aşireti bakalım hangi partiyi destekleyecek? Oralarda ağa ne derse o olur. Hâlâ feodal yapı devam ediyor. Sanatçıları severler, sayarlar ama sandık başına gelince işin rengi değişir. Bir zamanlar rahmetli 'İnci Baba' da çok sevildiğine inanıp, Urfa yollarına çıkmıştı. Köy köy dolaşmıştı. Çok da oy almıştı ama yine de 'bağımsız milletvekili' olamamıştı. Acaba neden?

KENTLERE GÖRE SANATÇI DAĞILIMI

Şimdi Hatice'yi bırakıp neticeye bakalım. Siyasi partiler, Meclis'te sevilen sanatçılarını istiyorsa şu yazdıklarımı not alsınlar. Bu gözlemimin tam 39 yıllık geçmişi var. Anadolu yollarını ünlü şarkıcı ve artistlerle çok dolaşmış tarafsız gazeteci olarak yazıyorum. Tabii listelerde üstlerde olmaları koşulu ile... Bazı isimler bölgeseldir. Doğup büyüdükleri kentlerle anılır. Başka yerden oy alamaz. Bazıları ise Türkiye'nin ta kendisidir. Örneğin 'Türkan Şoray' Tunceli'den de aday olabilir, İstanbul'dan da. Buna kimse şaşırmaz. İki süslü cümleye bakar.

'Sezen Aksu' İzmirli'dir ama her şehirden aday gösterilebilir. Örneğin Ankara'dan aday gösterilse belki de daha çok oy alır. Ama 'Ajda Pekkan' nereden aday olsa havasını alır. Liste başı yapılsa bile. 'Nilüfer', 'Nükhet Duru' da öyle. İsterseniz şöyle bir Anadolu'ya doğru uzanalım. 'Iğdır' dendiğinde tartışmasız 'Burhan Çaçan'... Ama Burhan'a 'Ağrı' ve 'Van' da sahiplenir. 'Erzurum'da 'İbrahim Erkal'... 'Urfa'da 'Tatlıses' hangi partiden aday olsa banko seçilir. Bağımsız ise... Düşünürüm. Nuri Sesigüzel de Urfa'da çok sevilip sayılır. 'Hakkari'de 'Yılmaz' ile 'Mustafa Erdoğan' tartışılmaz. 'Elazığ'dan iki favorim var 'Hülya Süer' ve 'Fatih Kısaparmak'. 'Diyarbakır'da 'İzzet Altınmeşe' ve 'İzzet Yıldızhan' çok sevilir.

'Mahsun Kırmızıgül' 'Bingöl'de seçilir. 'Adana'da 'Ferdi Tayfur', 'Sivas'ın gururu 'Emel Sayın'dır. Beyazıt Öztürk Eskişehir'de CHP adayı olsa kesin Meclis'e gider. 'Selahattin Alpay'ın 'Malatya'da ayrı bir yeri vardır. Gaziantepli sosyal demokratlar 'Edip Akbayram'dan başkasını tanımaz. 'Karadeniz Bölgesi'nde 'Samsun' denilince akla kim gelir? Tabii ki 'Orhan Gencebay'... 'Ordu'ya geçince çok kişi önce 'Kadir İnanır' der sanır. Oysa ben 'Ümit Tokçan' ile 'Kamil Sönmez'in daha çok sevildiğine inanıyorum. 'Trabzon'da 'Volkan Konak'tan daha saygın sanatçı tanımıyorum. 'Tarkan Rizeli'... Peki 'Rizeliler 'Tarkan'a oy verir mi?

Ben pek sanmıyorum. Aynen halen milletvekili olan 'Zülfü Livaneli' gibi. 'İstanbul'dan aday olamaz, ailesinin vatanı 'Artvin'den aday olsa seçilir mi ki... 'Edirne'de en sevilen kişi 'Popstar Alaturka'daki Erkan'. Kesin milletvekili bile olur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber