Anayasa'ya aykırı okula denklik yok

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 18 Mayıs 2007 19:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurulu, denklik yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Resmi Gazete'nin 11 Mayıs 2007 tarihli sayısında yayımlanan denklik yönetmeliği, çok kapsamlı olmasıyla dikkat çekiyor.

Haberin devamı

Yönetmeliğin en çok konuşulan maddesi ise, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın temel değerlerine aykırı eğitim veren üniversitelerin diplomalarına denklik verilmemesini öngören ve ?yoruma açık? eleştirilerine yol açan 7'nci madde.

NTV canlı yayınında yönetmelikle ilgili soruları yanıtlayan YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme, Anayasa'nın temel ilkeleri konusundaki tutum açısından geçmişle bugün arasında fark olmadığını söyledi.

Geçmişte YÖK Yürütme Kurulu kararı olarak uygulandığını belirten Eşme, kararları madde olarak bu yönetmeliğe koyduklarını söyledi.

Prof. Dr. Eşme'ye göre, bu maddenin hedefinde dinsel eğitim verdiği gerekçesiyle Dışişleri Bakanlığı ve yurtdışı eğitim ataşelerinin çeşitli uyarılarına konu olan üniversiteler var.

YÖK Başkan Vekili Eşme, İran, Pakistan ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde dinsel eğitim veren üniversitelerin olduğunu, örneğin inşaat fakültesi adı altında tamamen dinsel içerikli eğitim veren bölümler bulunduğuna da dikkat çekti.

Lizbon Anlaşması yönünde başka değişiklikleri de içeren Yüksek Öğretim Kurulu'nun yeni Denklik Yönetmenliği'ne göre;

AB ve ABD üniversitelerine giden öğrencilerden, Türkiye'de ÖSS'ye girmiş olma koşulu aranmayacak

Denklik öncesi uygulanan sınav, eğitim ve sağlık dışındaki pek çok alanda artık yapılmayacak

Belirli bir dönemi yüzyüze eğitime dayanmak koşuluyla uzaktan eğitim diplomalarına da denklik verilebilecek

Denklik başvurularına bir ayda yanıt verilecek

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber