Avrupalı 2 yılda, Türkler 6 ayda cep telefonu yeniliyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 19 Mayıs 2007 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telekomünikasyon Kurumu'nun Türk halkının cep telefonu kullanımı alışkanlıklarını belirlemek üzere yaptığı araştırma ilginç bir gerçeği ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, Avrupa'da cep telefonları ortalama 2 yıl kullanılırken, Türkiye'de kullanıcıların yaklaşık yüzde 20'si 6 ayda ya da en geç bir yıl içinde cep telefonunu değiştiriyor.

TEKNOLOJİ merakıyla öne çıkan Türk insanı, cep telefonu değiştirmede Avrupa ortalamalarını altüst etti. Avrupa'da cep telefonları ortalama 2 yıl kullanılırken, Türkiye'de kullanıcıların yaklaşık yüzde 20'si 6 ayda ya da en geç bir yıl içinde cep telefonunu değiştiriyor. Telekomünikasyon Kurumunun 4322 hanede yaptırdığı araştırmaya göre, kullanıcıların yüzde 26'sı teknolojiyi takip etmek ve beğendiği markaya sahip olmak için yeni cihaz satın alıyor ve her evde ortalama 2 cep telefonu kullanılıyor. Cep telefonundan günde kesintisiz 15 dakikadan fazla konuşmamaya özen gösteren abonelerin en az yüzde 6'sı 6 ay içinde operatörünü değiştirmeyi planlıyor. Telekomünikasyon Kurumu, "Sabit ve Mobil Telefon Kullanıcılarının Profili ve Eğilimlerinin Belirlenmesi" adı altında bir araştırma yaptırdı. Araştırma, 61 ilde 4322 hanede yüz yüze görüşülerek Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) tesadüfi örnekleme yöntemiyle gerçekleştirildi.

YÜZDE 83 CEP SAHİBİ:

Araştırmanın özellikle cep telefonu kullanımıyla ilgili bölümünde çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Katılımcıların yüzde 83'ü hanelerinde cep telefonu bulunduğunu, yüzde 17'si ise cep telefonuna gereksinim duymadığını belirtti. Hanelerde ortalama 2.18 kişinin cep telefonunun bulunduğu belirlenirken, cepten cebi aramak gerektiğinde katılımcıların yüzde 45'i bu durumda cep telefonunu kullandığını, yüzde 8'i cepten yazılı mesaj gönderdiğini, yüzde 6'sı çaldırıp kapattığını, yüzde 33'ü ise her ne durumda olursa olsun kısa konuşmaya çalıştığını bildirdi. Araştırmaya göre, cep telefonu kullanıcıları, GSM operatörünü belirlerken öncelikle kapsama alanına, sonra hizmet kalitesine, daha sonra da tarife paketine bakıyor. Araştırmaya katılan cep telefonu kullanıcılarının yüzde 69.5'i operatöründen memnun olduğunu belirtirken, operatörünü değiştirenlerin yarısı ise artık eski hattını kullanmadığını söyledi.

AYNI TARİFEDEYİZ:

Katılımcılara, operatörlerle ilgili gelecekteki düşünceleri de soruldu. Bunların yüzde 6'sı önümüzdeki 6 ay içinde operatörünü değiştirmeyi planladığını, yüzde 17'sinin operatör değişikliğinin şartlara bağlı olduğunu, yüzde 77.2'si ise değişiklik yapmayacağını belirtti. Araştırmada, cep tarifelerinin belirlenmesinde nelerin dikkat edildiği ölçülürken, kullanıcıların yüzde 48'inin "Arkadaş ve aile çevresinin aynı tarife paketinde olmasına", yüzde 43.6'sı "arama ücretlerinin uygunluğuna", yüzde 2.7'si "promosyon ve hediyelere" dikkat ederek tarife belirlediği saptandı.

ERKEKLER DAHA ÇOK DEĞİŞTİRİYOR:

Cep telefonu seçiminde ise kullanıcıların 5 özelliğe dikkat ettikleri belirlendi. Kullanıcılar cihaz alırken sırasıyla markasına, batarya süresine, fiyatının ucuz olmasına, kullanım kolaylığına ve servis imkanına bakıyor. Yaş ilerledikçe cep telefonunu değiştirmeme eğilimi ağırlık kazanırken, erkeklerin kadınlara göre daha sık telefon değiştirdikleri, eğitim durumu ile gelir, sosyo-ekonomik düzey yükseldikçe cihazlarını değiştirme oranının arttığı tespit edildi. Cep telefonunu değiştirme sıklığı incelendiğinde kullanıcıların yüzde 7.8'i 6 ay içinde, yüzde 11.6'sı ise en geç bir yıl içinde cihazını değiştirdiğini belirtti. Kullanıcıların yüzde 13.8'i satın aldığı cihazı 2 yıl kullandıktan sonra değiştirdiğini, yüzde 23.6'sı iki yıldan fazla kullandıktan sonra değiştirmeyi tercih ettiğini, yüzde 43'ü ise ilk aldığından itibaren cihazını hiç değiştirmediği yönünde görüş bildirdi. Araştırmaya göre, cep telefonu kullanıcılarının yüzde 67.5'i cepten çok uzun süre konuşmamaya özen gösteriyor. Günlük en uzun kesintisiz konuşma süresi ise 15 dakikayı geçmiyor.

Değiştirme nedeni 'teknoloji takibi'

CEP telefonlarını değiştirme nedenlerine bakıldığında, kullanıcıların yüzde 14.4'ünün teknolojiyi takip edebilmek, yüzde 11.3'ü beğendiği markaya sahip olabilmek için cihazını değiştirdiği anlaşıldı. Katılımcıların yüzde 10.7'si cihazının ekonomik ömrünün dolmasını, yüzde 5.6'sı ekonomik değerini daha fazla kaybetmemesini, yüzde 35'i ise arızalanması gerekçesiyle cihazını değiştirdiğini bildirdi.

Cepte ortalama fatura 10-50 YTL arasında

ARAŞTIRMAYA göre, telefon kullanıcılarının yüzde 50'si cep telefonu konuşma ücretlerinde yapılacak indirimlerin sabit telefon kullanımını azaltacağını düşünüyor. Araştırma, Türkiye'deki aylık sabit ve cep telefonu kullanımı konusunda da ilginç bir tabloyu ortaya çıkardı. Hanelerde aylık ortalama sabit ve cep telefonu giderleri karşılaştırıldığında, sabit telefon abonelerinin yüzde 75'i ayda 10-50 YTL arasında ödeme yapıyor. Cep telefonu abonelerinin ise yüzde 69'u 10 YTL ile 50 YTL arasında fatura ödüyor. Kullanıcıların yüzde 73'ü, telefon görüşmelerini aradıkları numaranın mobil ya da sabit olmasına dikkat ederek gerçekleştiriyor. Telekomünikasyon müşterilerinin yüzde 67'si sabit telefon hizmetlerinde ödedikleri ücretin karşılığını aldığını düşünüyor. Bu oran cep telefonu hizmeti söz konusu olduğunda yüzde 72'ye çıkıyor.

Yüzde 60 'cep telefonu sağlığa zararlı' diyor

TÜM telefon kullanıcılarının yüzde 60'ı cep telefonlarının "sağlık üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu" düşünüyor. Yüzde 12.8'i olumsuz etkisi olmadığını belirtirken, yüzde 27.5'inin bu konuda bilgisi bulunmuyor. Bu bağlamda, kullanıcıların yüzde 23'ü cep telefonlarını hayati organlarına yakın yerlerde taşımamaya özen gösteriyor, yüzde 22'si ise cep telefonlarını mümkün olduğunca çocuklardan uzak tutuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber