Solda birlikte 90. madde sıkıntısı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 20 Mayıs 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Solda birliğin sağlanma sürecinde gündeme gelen ?DSP'den istifa etmeden CHP listelerinden aday olma? formülü, Siyasi Partiler Kanunu'nun 90'ıncı maddesi nedeniyle sıkıntı yarattı.

Bu madde ?Siyasi partilerin tüzük, program ve faaliyetleri Anayasa ve bu kanun hükümlerine aykırı olamaz. Siyasi partiler, tüzük ve programları dışında faaliyette bulunamayacakları gibi seçimlerde başka bir partiyi destekleme kararı alamazlar? düzenlemesini getiriyor.

Yine bazı yorumlara göre, DSP bu maddeye göre miting ya da başka alanlarda ?CHP'ye destek verin? çağrısında bulunamayacak. İddiaya göre Baykal'ın, ?DSP'lilerin istifasına gerek yok. Adaylıklarını yine de koyabilirler? yorumu da doğruluk içermiyor. Çünkü CHP'den aday olmak isteyenler DSP'den istifa etmek zorunda kalacak. Kulislerde, Zeki Sezer'in 90'ıncı maddenin getirdiği ileri sürülen bu zorunluluk nedeniyle partisinin başında kalmaya ve milletvekili adayı olmamaya karar verdiği de öne sürülüyor.

DSP'li yetkililer ise, bu yorumun doğruluktan uzak olduğunu ve Sezer'in bir ilke çerçevesinde partinin başında kalmayı tercih ettiğini ifade ediyorlar.

SON KARAR YSK'NIN

Konuyla ilgili tartışmaya son noktayı Yüksek Seçim Kurulu koyacak. DSP'li isimlerin CHP listelerinden aday gösterilerek Yüksek Seçim Kurulu'na bildirilmesi ardından, kurul konuyu değerlendirecek. Yüksek Seçim Kurulu'nun, kamuoyundaki tartışmaları da dikkate alarak resen ya da bir itiraz üzerine konuyu ele alması bekleniyor. YSK durumu yasalara uygun bulmazsa adaylar DSP'den istifa etlmek zorunda kalacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber