YÖK'e denklik tepkisi

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 22 Mayıs 2007 06:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Yüksek Öğrenim Kurumu, yurtdışından alınan diplomaların denklik şartlarını ağırlaştırdı Buna tepki gösteren üniversite camiası, getirilen yeni yönetmeliği ?facia? olarak niteledi

YÖK'ün 11 Mayıs 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan "Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği", tepki gördü. Yönetmelikte, "Yurtdışındaki üniversitelerde; programın müfredatı ile ilgisi olmayan ve TC Anayasası'nın temel ilkeleri ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 4 ve 5. maddelerinde 'Atatürk inkılapları ve ilkeleri doğrultusunda Atatürk milliyetçiliğine bağlı' belirtilen amaç ve ilkelere aykırı dersler bulunması halinde, diplomalara denklik verilmez" deniliyor.

BİLİM ANLAYIŞINA TERS

Yönetmeliği "vahim" olarak niteleyen Bahçeşehir Üniversitesi'nden Prof. Eser Karakaş, "1402'den sonra yaşanan en vahim gelişme" dedi. YÖK eski Başkanı Prof. Mehmet Sağlam, getirilen denklik anlayışının dünyadaki bilim anlayışına aykırı olduğunu söyledi. Tüm Öğretim Üyeleri eski Başkanı Prof. Tahir Hatipoğlu ise yönetmeliği "saçma" buldu. Eğitimciler Birliği Sendikası Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da "Evrensel bilimi yok sayan bu kafayla aynı ülkede yaşıyoruz" dedi.

BAŞVURUYA CEVAP YOK

YÖK, denklik şartlarını ağırlaştırmanın yanında, tanınırlık talebinde bulunan yabancı üniversitelere cevap da vermiyor. Newsweek Dergisi'nce 2004 ve 2006'da Polonya'nın en iyi özel üniversitesi seçilen Lazarski Scholl of Commerce and Law Üniversitesi tanınırlık şartlarını 6 aydır öğrenemiyor.

SINAV KAYGISINI YENEBİLİRSİNİZ

Öğrenci Seçme Sınavı yaklaştıkça, öğrenciler üzerindeki kaygı da artıyor. Hacettepe Üniversitesi doktorlarından Dilşad Özdemir, hangi durumlarda kaygı yaşandığını ve bunu azaltmanın yollarını anlattı.

İŞTE KAYGININ NEDENLERİ

Sınavda heyecanlanıp, çok iyi çalışmış oldukları halde başarılı olunamıyorsa.

Sınav sırasında soğuk terleme ve baş ağrısı oluyorsa.

Soruları olduğundan daha zor algılayıp, basit sorular bile yapılamıyorsa. Sınav sırasında zihnin donuklaştığını hissedip, tam olarak düşünemediğini hissediyorsa.

Bilinenler unutuluyorsa.

Sınavdan bir önceki gece uyunamıyorsa. Performansına ve yeteneğine güvenmiyorsa. Devamlı başarısızlığın sonuçlarını düşünüyorsa. Sınavı zamanında yetiştiremeyeceği duygusu varsa. Kendini başkalarıyla kıyaslıyorsa.

BUNLARI MUTLAKA YAPIN

Sınav kaygısıyla başa çıkma yöntemlerini de sıralayan Özdemir şunları söyledi: "Sağlığa, beslenmeye ve uykuya dikkat edin. Egzersiz yapın. Olumlu düşünün. Kendinizi, başarılı biri ile kıyaslamayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber