Yargıtay'daki polemik YARSAV'ın katılımıyla büyüdü

Haber Giriş : 22 Mayıs 2007 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Yargıtay eski Başsavcısı Nuri Ok ile Yargıtay Başkanı Osman Arslan arasındaki polemiğe YARSAV da katıldı. YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yargıtay Yasa Tasarısı'nın görüşmelerinin yapıldığı TBMM Adalet Alt Komisyonu çalışmalarında Yargıtay Genel Sekreteri'nin hükümetle paralel tutum sergilediğini ima ederek, meslek örgütü olarak çalışmalara katılmalarının engellendiğini bildirdi.

-Eminağaoğlu, Yargıtay Başkanı Arslan'ın dün yaptığı açıklamada yapılan düzenlemelerle ilgili olarak kendilerine herhangi bir başvuru olmadığı yönündeki sözlerine de yanıt verdi. Eminağaoğlu, Türkiye Hakimler ve Savcılar Birliği Yasa Tasarısı ile ilgili Yargıtay Birinci Başkanlığı'na hukuksal görüşlerini 25 Aralık 2006'da ilettiklerini söyledi.

ANKARA(ANKA)-Yargıtay'daki ?YARSAV? polemiği bugün de devam etti. Emekli olan Yargıtay Başsavcısı Nuri Ok ve Yargıtay Başkanı Osman Arslan'dan sonra Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun da polemiğe katılmasıyla, Yargıtay'daki sürtüşmenin 23 Ocak 2007'de TBMM Adalet Komisyonu'nda ortaya atıldığı ortaya çıktı. Eminağaoğlu, Komisyon'da Yargıtay Genel Sekreteri'nin hükümetle aynı paralelde davrandığını ima ederek, kendilerinin çalışmalardan uzaklaştırıldığını ifade etti.

Eminağaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Yargıtay'daki sürtüşmenin perde arkasına dair önemli ipuçları verdi. Eminağaoğlu, ?Yargıtay Yasası'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tasarı taslağı Yargıtay Yönetimince görevlendirilen kişilerin de katılımıyla hazırlanmış ve oluşturulmuşsa da, bu durum tasarının bütünüyle Yargıtay'ın kurumsal görüşünü yansıttığını göstermemektedir? dedi. Eminağaoğlu, ?Yürütme organınca ve Yargıtay Yönetimince, Yargıtay Yasasında değişiklik konusunda ısrar edilmesi ve Anayasa'ya aykırılığı açık olan tasarının TBMM'deki Komisyon çalışmalarının da, bu tabloda bile bölge adliye mahkemeleri fırsat bilinerek hızlandırılması yolundaki çabalar, anlaşılabilir olmaktan uzaktır? diyerek, Yargıtay ile hükümetin ortak hareket ettiğini ima etti.

Eminağaoğlu, Tasarı üzerinde görüşmelerin yapıldığı TBMM Adalet Alt Komisyonda yaşananlara açıklamasında geniş yer verdi. Alt komisyonda yapılan tartışmalara da değinilen açıklamada, "Beş kişiden oluşan Adalet Alt Komisyonundaki iki üyenin, YARSAV'a hukuksal yönden destek beyanlarına, Dönemin Yargıtay Genel Sekreterinin söylemlerini eleştirmelerine rağmen, toplantının açılışıyla birlikte, Yargıtay Birinci Başkanının emriyle hareket ettiğini beyan eden Dönemin Yargıtay Genel Sekreterince başlatılan bu tartışma ortamından, çok parçalı bir yönetim söz konusu olamayacağına göre, temsil ettiği Kurum Başkanının bilgisi olmadığı hiçbir zaman düşünülmemiştir" denildi.

TASARI İLE İLGİLİ GÖRÜŞLER BAŞKAN'A SUNULDU

Türkiye Hakimler ve Savcılar Birliği Yasa Tasarısı ile ilgili görüşlerin Yargıtay Birinci Başkanlığına 25 Aralık 2006 tarihinde iletildiği belirtilen açıklamada, "Böylece özellikle Yargıtay Birinci Başkanlığının bilgilendirilmesi yoluna da gidilmiştir. Ancak Yargıtay'ı da ilgilendiren tasarı hakkında Yargıtay Birinci Başkanlığı, aykırılıkları ortaya koyan hukuksal bir görüş beyan etmekten uzak durmuştur" görüşüne yer verildi. Açıklamada şöyle denildi:

YÜRÜTME ORGANI İLE PARALEL HAREKET EDİLDİ

Tasarılar hakkında Komisyonlara/Alt Komisyonlara görevli çağrılması, çalışmalara katkı sağlanması anlamındadır. Gerek Yargıtay Yasasında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tasarıda gerekse Türkiye Hakimler ve Savcılar Birliği Yasa Tasarısında, Yargıtay Birinci Başkanı adına Alt Komisyonda bulunan Dönemin Yargıtay Genel Sekreteri, Anayasa'ya aykırılığı söz konusu olan her iki tasarının da yürütme organı paralelinde ve yerinde olduğu yolunda görüş beyan etmiştir.

Temel hak ve özgürlükleri mevzuat çerçevesinde koruyan ve varlık amacı adaleti sağlamak olan Yargıtay'ın, yargıç ve savcıların ulusal ve uluslararası mevzuat tarafından korunan örgütlenme özgürlüğü konusunda, anılan temsilcilerince Yargıtay mensuplarının görüşleri görmezden gelinerek, belirtilen mevzuat hükümlerinin aksine davranış sergilenmesi, beklenilmeyen bir durum olmuştur.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber