Karne-sıra-reçete çilesi tarih oluyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 23 Mayıs 2007 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlıkta yeni bir reform daha. Reçete ve sağlık karnesi devrinin kapanmasıyla, doktordan sadece numara alacak hastalar, ilaçlarını istedikleri eczaneden alabilecek

Sağlıkta yeni bir reform daha Eylül ayında hayata geçiyor. Reçete devrinin kapanmasıyla eczacı, hasta takip numarasını sisteme girdiğinde, hangi doktorun hangi ilaçları yazdığını görecek. "Akıllı Sağlık Kartı" ile desteklenecek sistem, sağlık karnesini, sevk kağıdını ortadan kaldıracak. Denetim kolaylığı yolsuzluğu bitirecek.

ÇÖZÜM İNTERNETTE

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın tek çatı altında birleştiği Sosyal Güvenlik Kurumu, Eylül ayından itibaren söz konusu reformları hayata geçirecek. Medula sistemi adı verilen uygulamanın işlerlik kazanması için hastanelere 120 gün hazırlık süresi verildi. Medula sisteminde en belirgin değişiklik, reçetelerin elektronik ortamda yazılması olacak. Doktor, hastanın eline reçete tutuşturmayacak. Hasta, kendisine verilen takip numarasıyla gittiği herhangi bir eczaneden ilaçlarını alabilecek. Eczane online sisteme hastanın numarasını girdiğinde hangi hastaneden geldiğini, hangi doktorun baktığını ve yazılan ilaçları görecek. Bu proje ile sağlık karneleri de tarih olacak. Karnelerin yerini "Akıllı Sağlık Kartı" alacak. Akıllı kartta temel bilgiler ve sağlık bilgilerinin yanı sıra o kişinin parmak izi olacak. Hastaneye gidildiğinde hastanın parmak izi kontrol edilecek. Başkasının karnesiyle hizmet alma adönemi bitecek. Uygulamaya birkaç ay içinde pilot bölgelerde geçilecek. 2008'de ülke geneline yayılacak.

SON 10 HASTALIK KARTTA

Akıllı kart olarak tasarlanan Sosyal Güvenlik Kartı'nda 6 temel bilgi kaydı yer alacak. Dört parmağın parmak izi bilgileri, sosyal güvenlik ve kimlik bilgileri, kan grubu, varsa alerji bilgileri, organ bağışı bilgileri ve varsa özürlülük bilgileri elektronik ortamda kayıt altında tutulacak. Bununla beraber Sağlık Bakanlığı'nın isteği doğrultusunda kişilerin son on hastalık ve tedavi bilgilerinin de bu kartların içinde yer alması öngörülüyor.

PIN numarasıyla güvenli işlem

Hazırlanan kartlar parmak izinin yanı sıra PIN numarası ile de kullanılabilecek. Örneğin 90 yaşındaki, ulaşım zorluğu yaşayan ya da yatalak hastalar için PIN numarası devreye girecek. Bu hastalar için parmak izinin yerine yakınları bu numara ile ilaç alımı yapacak. Çocukları ya da torunları gidip PIN şifresiyle eczaneden ilaç alabilecek. Yalnız PIN herkese açılmayacak, kimlere açılacağına kurumlar karar verecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber