Ekimde Meclis yönetimi değiştirilecek, Başkan Arınç yerini koruyacak

Haber Giriş : 24 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, parti vitrininde revizyona hazırlanıyor. Başbakan Erdoğan'ın ekimde meclis yönetimini yenileyeceği öğrenildi.

AK Parti yönetiminin TBMM Başkanı Bülent Arınç'ı da yeniden aday göstermesine ise kesin gözüyle bakılıyor.

Yeni yasama döneminin başlaması ile birlikte AK Parti milletvekilleri arasında seçim heyecanı yaşanacak. Meclis Başkanı Bülent Arınç ile Meclis Başkanlık Divanı'nı oluşturan başkan vekilleri, katip üyeler ve idare amirlerinin görev süreleri 1 Ekim tarihinde sona eriyor. Bu tarihten sonra bu koltuklar için seçim yapılacak. Başbakan Erdoğan'ın Meclis'teki bu seçimlerle birlikte parti yönetiminde de değişiklik yapacağı, bazı isimlerin bir başka göreve kaydırılacağı belirtiliyor.

Erdoğan'ın, ekimde görev süresi dolan Arınç'ı tekrar Meclis başkanlığına aday göstermesi bekleniyor. DEP bildirisine öncülük ederek şimşekleri üzerine çeken Meclis Başkan Vekili Sadık Yakut'un üstünün ise çizilebileceği konuşuluyor.

Meclis İçtüzüğü'ne göre, Meclis Başkanı Genel Kurul tarafından seçilirken, partilerin Meclis başkan vekili adaylarını parti grupları belirliyor. 1 Ekim'in ardından Meclis başkanlığı, Meclis başkan vekillikleri ile birlikte 17'si ihtisas, 8'i uluslararası olmak üzere 25 komisyon başkanlığı ve Meclis Başkanlık Divanı üyelikleri seçimi yapılacak. Meclis'teki komisyon başkanlıklarının tamamında AK Parti milletvekilleri bulunuyor. Meclis Başkanlık Divanı üyeliğinde ise 5 CHP'li üyeye karşılık 10 AK Partili yer alıyor. AK Parti Grubu, iki idare amiri ve dört katip üyeyi de bu dönemde seçecek.

Meclis başkanı için bir yasama döneminde iki seçim yapılıyor. İlk seçilen başkan 2 yasama yılı, ikinci seçilen başkan ise 3 yasama yılı görev yapıyor. İlk seçilen başkan ikinci kez aday olabiliyor.

Bülent Arınç, 22. dönemin birinci yasama yılının başında, 2002 Kasım'ında seçilmişti. İkinci yasama yılı önceki gün alınan karar gereği 15 Temmuz'da bitiyor ve TBMM tatile giriyor. Yeni yasama yılı ise 1 Ekim 2004'te başlıyor. Arınç'ın görev süresi de bu tarihte doluyor ve yeni Meclis başkanlığı seçimine gidiliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber