Enerji Bakanlığı faaliyetleri kitapçıkta toplandı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 23 Mayıs 2007 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, 2009 yılı itibariyle 81 ilin tamamını doğal gaza kavuşturmayı hedeflediklerini bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı kuruluşların AK Parti hükümeti dönemindeki faaliyetleri, hazırlatılan 6 kitapçıkta toplandı. Bakanlık yetkilileri söz konusu kitapçıların bakanlıklara, kamu kurum ve kuruluşlarına, milletvekillerine ve basına dağıtılacağını belirttiler.

Kitapçıların ön sözünde yazdığı yazılarda, doğal gazda gelinen nokta konusunda bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ilk kez 1987 yılında, Sovyetler Birliği'nden 500 metre küp ithalat ile tanışılan doğal gazın bugün enerji tüketiminde yüzde 23'lük pay ile petrol ve kömürün hemen ardından çok önemli bir enerji hammaddesi haline geldiğini kaydetti.

Ulusal Enerji Planı içerisinde yapılan talep projeksiyonlarına göre, 2010 yılında 55 milyar metre küp, 2020 yılında ise 82 milyar metre küpe ulaşacağı tahmin edilen doğal gazın tüketime sunulması için gerekli yatırımların oluşturacağı kamu fon ihtiyacının 12 milyar dolara ulaşacağını ifade eden Güler, tüketicilerin kullanılmasına yönelik yatırımlarla birlikte bu meblağın 30 milyar dolara çıkacağı hesaplandığını bildirdi.

Bakan Güler, açıklamalarına şöyle devam etti:

''Hükümetimiz doğal gazın asli amacına uygun kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla büyük bir yatırım hamlesi başlatmış ve 35 ilimizi daha doğal gaza kavuşturmuştur. Bizden önce sadece 9 ilimizde doğal gaz arzı sağlanabilmişti. 2007 yılında da bu yatırım hamlesi devam edecek 14 ilimize daha doğal gaz arzı sağlanacaktır. Böylece iktidar dönemimizde doğal gaza kavuşturduğumuz il sayısı 58'e çıkacaktır. Ayrıca, 2008 yılında 9, 2009 yılında ise 14 ilimize daha doğal gaz arzı sağlayarak 81 ilimizin tamamını doğal gaza kavuşturmayı hedefliyoruz.''

YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİ

Türkiye'nin hidrolikte brüt potansiyelinin 433 milyar kWh/yıl, teknik potansiyelinin 216 milyar kWh/yıl ve ekonomik potansiyelinin ise 129,4 milyar kWh/yıl olduğuna dikkat çeken Güler, bu potansiyelin yüzde 35'i işletmede, yüzde 8'i inşa halinde ve geri kalan yüzde 57'si ise projelendirme seviyesinde olduğunu bildirdi.

Rüzgar enerjisinde potansiyelin en az 88 bin MW olduğunu ve bu miktarın 10 bin MW'lik bölümünün ekonomik olabileceği tahmin edildiğini belirten Güler, halihazırda 21,2 MW'lik kurulu güç işletmede olduğunu, toplam 1,460 MW kurulu güce sahip 39 proje için lisans verildiğini, 2750 MW'lik başvurunun ise değerlendirme aşamasında olduğunu kaydetti.

Bakan Güler, güneş enerjisi teknik potansiyelinin 87 milyon Ton Eşdeğer Petrol (TEP), jeotermal potansiyelin 31 bin 500 MW olduğunu, biyokütle potansiyelinin de yaklaşık 15 milyon TEP olduğuna işaret etti.

MADENCİLİK SEKTÖRÜNDE 8 MİLYAR DOLAR ÜRETİM HEDEFİ

Bakan Güler, TPAO'nun petrolde arz güvenliğini sağlamak için yurt içi ve yurt dışında arama ve üretim faaliyetlerini tüm hızıyla devam ettiğini belirtirken, ''Yurt dışında özellikle petrol rezervleri açısından zengin Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde faaliyetlerini ve ilgilisi aktif olarak sürdürdüğünü memnuniyetle görmekteyiz'' dedi.

Madencilik sektörüne verdikleri önemi anlatan Güler, mevcut potansiyele göre, madencilik sektörünün GSMH içinde yüzde 1,4 civarında olan payı çok düşük olduğunu, hükümetin iş başına geldiği günden bu yana madencilik sektörünün gelişmesi için çalışmalarına aralıksız devam ettiğini bildirdi. Güler, ''Önümüzdeki 5 yıllık dönem sonunda madencilik sektöründe yıllık 8 milyar dolar düzeyinde bir üretim hedeflemekteyiz'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber