Doğu'daki doktor açığının kapatılması için uygulamaya konan "zorunlu" atamalar da çare olmadı

Haber Giriş : 24 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, doktor açığının had safhada bulunduğu Hakkari'ye 11 hekim atadı. Sadece 3 doktor görev yerine giderken, bunlar da 10-20 gün arasında değişen sürelerde izin alarak geri döndü. Beyin Cerrahı Dr. Gökhan Gökçe, ailesini getirmek için izin aldığını belirterek, bölgede çalışmaktan mutluluk duyacağını söyledi. Vali Erdoğan Gürbüz, di-ğer doktorların da görevlerine başlaması çağrısında bulundu. Doktor sıkıntısı sebebiyle pek çok hasta, tedavi için 4 saat mesafedeki Van'a gitmek zorunda kalıyor. Yaklaşık 4 yıldır Hakkari'de görev yapan İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Veysi Aldemir, şehre atanan doktorların önyargılı davranmasından yakındı. Aldemir, ?Atanan doktorlarımız hele bir gelip çalışmaya başlasın. Ondan sonra bu şehrin güzelliğini görecekler.? dedi. Bu arada ataması yapıldığı halde göreve başlamayan doktorlar bir daha devlet memuru olamayacak. Hakkari'de 4 yeni hekim işba-şı yapmıştı. Ancak bunlardan anestezi uzmanı Fatma Kalayaydın, geldikten hemen sonra istifa dilekçesi vererek şehirden ayrıldı.

Kalayaydın, istifasına gerekçe olarak yeni doğmuş çocuğunu gösterdi. Hakkari merkeze atanan beyin cerrahı Gökçe'nin yanı sıra Şemdinli'ye atanan aile hekimi Nur Hadroviç ile Yüksekova'ya atanan radyoloji uzmanı Başak Hoşgören ise görevlerine başladı. Hadroviç, annesi kalp krizi geçirdiği için 1 ay, Hoşgören ise eşyalarını getirmek için 15 gün izin aldı. İstifa edenler devlet memuru olamayacak.

Hakkari Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. İdris Ethemoğlu, bakanlığın son zamanlarda Hakkari üzerinde büyük bir hassasiyetle durduğunu hatırlattı. Hakkari'ye atanan doktorların istifa etmesi durumunda bir daha kamu kurumlarında görev yapamayacaklarının altını çizen Ethemoğlu, ?Merkeze 6 uzman doktor ataması yapıldı. Bunlardan anestezi ve beyin cerrahı geldi. Anestezi uzmanı gelir gelmez istifasını vererek ayrıldı.? dedi.

Doktorlardan Hakkari'ye karşı önyargılı davranmamalarını ve kulaktan dolma sözlerle hareket etmemelerini isteyen Ethemoğlu, ?Buranın çalışma ortamı çok rahat. Bütün doktorların da mesleki ahlak açısından burada en az 1-2 yıl çalışması gerekir.? şeklinde konuştu. Diğer kamu kurumlardaki personelin tayinleri Hakkari'ye çıktığında severek geldiğine dikkat çeken Dr. Ethemoğlu, daha sonra şöyle konuştu: ?Hakkari çok şirin bir yer. Burada yaşayanlar da bu ülkenin insanları. Doktorların bu konuda biraz daha hassas davranmaları gerekir. Diğer kurumlardaki personel geliyor da neden doktorlar gelmiyor? Gelen doktorlara elimizden gelen her türlü kolaylığı sağlayacağımıza söz veriyoruz.?

Hakkari Valisi Erdoğan Gürbüz ise göreve başlamayan doktorlara Hakkari'ye gelmeleri çağrısında bulundu. Hakkari'de huzur ve güvenin sağlandığının altını çizen Vali Gürbüz, ?Maalesef şehrimize atanan doktorlar gelip görevlerine başlamıyor. Son atanan 11 doktordan 3'ü görevlerine başladı. Diğerlerini de bekliyoruz. Bu bir vatanseverlik görevidir. Valilik olarak gelen doktorlarımıza her türlü yardımı yapmaya hazırız. Hakkari artık huzurlu ve güvenli bir il. Görevlerini yaparken hiç bir zorlukla karşılaşmayacaklarından emin olabilirler.? dedi. Önceki yıllarda diyaliz hekiminin olmaması sebebiyle 6 kişinin yaşamını yitirdiği Hakkari'de doktor eksikliği en fazla vatandaşları üzüyor. Han (45) isimli hasta, doktor bulunmaması sebebiyle Van'a gidip gelmekten bıktığını belirtirken, Ahmet Demir ise Hakkari'de görev yapacak doktorlara minnettar kalacaklarını ifade etti.

Bu arada Hakkari Devlet Hastanesi'ne, beyin cerrahının olmazsa olmazı tomografi cihazının alınması için harekete geçen yazar Muhsin Kızılkaya ile sanatçı Yılmaz Erdoğan'ın girişimlerinden ise henüz bir sonuç çıkmadı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber