Pepe: 2007 yazı son derece kurak ve sıkıntılı bir yaz olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mayıs 2007 18:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, 2007 yazının son derece kurak ve sıkıntılı bir yaz olacağını belirterek, "Vatandaşlarımızın orman alanlarında yangın riski olan günlerde ve bölgelerde daha hassas olmalarını istiyoruz" dedi.

Bakan Pepe, Ceylan Otel'de düzenlediği basın toplantısında, "Orman Yangınlarıyla Mücadele Eylem Planı"nı açıkladı.

Türkiye'de 21,2 milyon hektar orman bulunduğunu ve bunların yüzde 49'unun verimli orman olduğunu anlatan Pepe, dünyada ve Türkiye'de

ormanları tehdit eden en önemli unsurlardan birinin orman yangınları olduğuna işaret etti. Akdeniz iklim kuşağında ormanı olan ülkelerin kaçınılmaz bir olgusunun da orman yangınları olduğunu dile getiren Pepe, Türkiye'de de Hatay'dan başlayıp Akdeniz ve Ege sahil bölgelerinden İstanbul'a kadar uzanan kıyı bandının yangınlar açısından en kritik yerleri oluşturduğunu, buraların tüm ormanların yüzde 60'ına tekabül ettiğini söyledi. Pepe, orman yangınlarıyla mücadelede eğitim ve bilinçlendirmenin önemine işaret ederek, bilinçlendirme kampanyalarındaki başarının yangınla mücadelede yüzde 90 başarı demek olduğunu kaydetti.

YANGINLARIN YÜZDE 93'Ü İNSAN ELİNDEN

Yangında erken uyarı ile hızlı ve etkin müdahalenin de çok önemli olduğunu vurgulayan Pepe, son 10 yılda Türkiye'de orman yangınlarının yüzde 93'ünün çıkış nedeninin insanların ihmalleri, dikkatsizlikleri, kasıt ve kazaları olduğunu anlattı.

Bakan Pepe, gerek okullarda, gerekse orman köylerinde yoğun bir bilinçlendirme çalışması yaptıklarını hatırlattı.

Halkın ormanla buluşması ve ormanla barışması için 56 ilde kent ormanı kurduklarını da kaydeden Pepe, böylece orman-vatandaş kucaklaşmasını sağladıklarını söyledi.

"ERKEN UYARI, HIZLI VE ETKİN MÜDAHALE"

Çevre ve Orman Bakanı Pepe, yangına hassas bölgelerde 400 adet motosikletli seyyar ekip, 24 saat görev yapan 779 adet gözetleme kuleleri kurduklarını, ayrıca "Alo 177" yangın ihbar hattını da sürekli açık tutarak, gelen ihbarları değerlendirdiklerini kaydetti.

Orman yangınlarına hızla müdahale için bu yıl Mayıs ayından itibaren 10 bin işçiden oluşan 755 ilk müdahale ekibi kurduklarını, ayrıca arozöz sayısını yüzde 30 artırdıklarını ifade eden Pepe, bu yıl kiralanan helikopterlerle birlikte 51 hava aracıyla orman yangınlarına müdahale edeceklerini anlattı.

Pepe, helikopter ve uçaklarla yangınlara hızlı müdahale için su alınacak havuz ve göletlerin sayısının da 600'e çıkarıldığını belirtti.

STRATEJİ

Yangın ihbarı alınır alınmaz olay yerine en yakın helikopter ekibinin 7 dakikada havalanması esasına göre bir strateji belirlediklerini de anlatan Pepe, helikopter kiralanan firmalarla da kalkış süresi 7 dakikayı geçerse yaklaşık 5 bin dolarlık bir tazminat cezasına ilişkin anlaşma yaptıklarını, anlaşmada ayrıca yangın söndürmede isabetli sortiye de dikkat ettiklerini söyledi.

Pepe, helikopterlerin ilk 13-15 dakika içinde yangına müdahale edeceklerini de kaydederek, ayrıca uçaklar, arozözler ve orman işçilerinin de müdahalede yer alacağını, bunun yanı sıra aynı anda çıkabilecek 5-6 orman yangınına müdahale edilebileceğini de kaydetti.

Bakan Pepe, geçen yıl Meryemana Evi çevresinde çıkan yangını da anımsatarak, hem yangın alanlarına müdahale edildiğini, hem de köylerin ve Meryemana Evi'ndeki turistlerin de güvenli bir şekilde tahliye edildiğini anlattı.

YILDA 300 MİLYON YTL'LİK HARCAMA

"Orman yangınları Akdeniz ülkesi olan Türkiye'nin yaz aylarında karşı karşıya kaldığı bir gerçektir" diyen Pepe, Türkiye'nin orman yangınlarıyla mücadelede Akdeniz ülkelerinin en başarılısı olduğunu söyledi.

Orman yangınlarıyla mücadelede hiçbir fedakarlıktan kaçınmadıklarını da vurgulayan Pepe, "Türkiye, orman yangınlarıyla mücadelede yılda 300 milyon YTL'den fazla para harcıyor" diye konuştu.

Yanan ormanlık alanların ağaçlandırılmasının önemine de vurgu yapan Pepe, gerek kendi bakanlığı döneminde, gerekse daha önceki dönemde ağaçlandırılmamış, yapılaşmaya açılmış bir tek ormanlık alanın bulunmadığını anlattı.

2007 YILININ RİSKİ

Kurak bir yaz dönemine girildiğini de anımsatan Pepe, büyük şehirlerde su sıkıntıların var olduğunu da dile getirdi.

Pepe, Ankara'da 7 Mayısta ölçülen sıcaklığın 32,4 derece olduğunu, böyle bir sıcaklığın 80 yıldır görülmediğini ifade ederek, tüm yurt genelinde Mayıs ayı sıcaklıklarına bakıldığında değerlerin yüksek görüldüğünü de ifade etti.

"TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ KARARMASIN"

Bakan Pepe, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2007 yazı son derece kurak, son derece sıkıntılı bir yaz olacak.

Vatandaşlarımızın orman alanlarında yangın riski olan günlerde ve bölgelerde daha hassas olmalarını istiyoruz. Bize gerekli ihbar ve uyarı telefonlarıyla yardımcı olmalarını istiyoruz. Biz, orman yangınlarıyla mücadelede gerekli tedbirlerimizi aldık. 70 milyonun yüreğiyle, bizim arkamızda, bizim destekçimiz olduğunu bilerek, işimizin daha kolay olacağına inanıyoruz. Hiç kimsenin yüreği burkulmasın. Türkiye'nin geleceği kararmasın." Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Pepe, ormanlara yönelik sabotaj ihtimaline ilişkin bir soru üzerine, gerekli tedbirlerin alındığını, ayrıca güvenlik birimlerinin de bu konuda duyarlı olduğunu anlattı.

Pepe, ormanların en büyük zararlısının insanlar olduğunu da dile getirdi.

"Yaban TV" kanalının muhabirinin röportaj talebi üzerine de Pepe, kendisinin de "Yaban TV" izlediğini belirterek, "Dün akşam izlediğim programda 25 metreden beyne ateş edilen fil avı gösteriliyordu. Bunun sadece çocuklara değil, büyük insanlara da gösterilmesini uygun görmüyorum. Yaban TV'yi, yaban hayatını göstermesi açısından desteklerim. Bu şekilde av, safari programları gösterilmesini bakan olarak kınıyorum" dedi.

Bu arada, basın toplantısına katılan Doğa Savaşçıları Derneği Başkanı Zafer Murat Çetintaş'ın, Bodrum Bozburun'da bakanlık tarafından ağaçlandırılan bir alanın 2005 yılında yandığını hatırlatması, ardından Bodrum A.Ş. adında kurulan bir şirkete burası için turizm tahsis belgesi verildiğini ve bir hukuksuzluk olduğunu iddia etmesi üzerine de Pepe, konuyla ilgileneceğini, herhangi bir yanlış iş varsa hukukun gereğini yapacaklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber