Dünya Bankası kaygılı: Koalisyon çıkarsa işler zorlaşır

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 23 Mayıs 2007 17:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye 22 Temmuz'da yapılacak genel seçimlere hazırlanırken, piyasalar sandıktan çıkacak sonuca kilitlendi. Kamuoyu araştırmalarında birçok farklı senaryo üzerinde duruluyor.

Shigeo Katsu

Ancak bunlar içinde en çok tek parti iktidarı öne çıkıyor. Uzmanlar, ekonominin tabanının güçlendirilmesi için gerekli reformların hızla sürmesinin koalisyon hükümetinde zorlaşabileceğini ifade ederken, bu yöndeki değerlendirmelere Dünya Bankası'ndan da destek geldi. Dünya Bankası'nın Avrupa ve Orta Asya'dan sorumlu başkan yardımcısı Shigeo Katsu, Türkiye'de yapılacak seçimlerin ülkenin ekonomik reformlarına yönelik riskleri artırmasını beklemediklerini; ancak seçimlerden bir koalisyon hükümeti çıkmasının bazı zorluklar oluşturacağını söyledi.

Roma'ya dün yaptığı bir yolculuk sırasında Reuters'in konuyla ilgili sorularını cevaplayan Katsu, Türkiye ile ilgili iyimser olduğunu vurguladı ve 2007 yılında yaklaşık yüzde 5-6'lık bir büyüme beklentisinden 'şüphe duymak için bir neden olmadığını' belirtti. Aynı zamanda uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının, Türkiye'nin notunu son zamanlardaki siyasi gerginliğe rağmen düşürmeme kararlarına katıldığını belirtti. Katsu, "Sihirli bir kürem yok ama ben oldukça iyimserim." ifadelerini kullandı.

Ancak Katsu, 'reformlara bağlılığın partiler üstü bir çizgide göründüğü' tespitini aktarırken, buna rağmen seçimlerden bir koalisyon hükümetinin çıkmasının yürütülen reformların gidişatını zorlaştırabileceğini ifade etti. Bankanın; Türkiye'yi de kapsayan Avrupa ve Orta Asya'dan sorumlu başkan yardımcısı Shigeo Katsu, "Olumlu olan şey, Türkiye'de ekonomik reformlarla ilgili yaygın bir fikir birliğinin bulunması. Bir koalisyon hükümeti çıkarsa işler biraz zorlaşabilir. Eskiden beri, koalisyon hükümetleri ekonomik reformlara öncülük etme ve yönetme konusunda her zaman daha zorlanmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Ankara'nın Uluslararası Para Fonu (IMF) ile ekonomik reformlar temelinde yürüttüğü 10 milyar dolarlık stand-by anlaşmasının en önemli ayağını Sosyal Güvenlik Reformu oluşturuyor. Yılbaşından itibaren uygulamaya geçilmesi planlanan reform, Anayasa Mahkemesi'nden dönmüştü. Gerekli kanunî düzenlemenin yapılması için önce yıl ortasına yetiştirilmesi düşünülen reform, seçimler yüzünden önümüzdeki yıla ertelendi. Sosyal güvenlik reformlarının, Türkiye'nin geçtiği süreçten nasıl etkileneceği ile ilgili bir soru üzerine Katsu, "Eğer AKP tek parti olarak iktidara gelirse hükümetin kararlı bir şekilde (bu reformu) sürdüreceğine inanıyorum. Ama bir koalisyon hükümeti çıksa bile (reformlar) biraz daha zaman alacaktır; ama yine de bu amaca bağlı kalacaklarını düşünüyorum. Ve tabii bu ne kadar çabuk yaslaşırsa o kadar iyi olur." cevabını verdi. Türkiye'nin 2007 büyüme beklentileri ile ilgili tahminlerinin sorulması üzerine ise Katsu, "Sanırım meslektaşlarım yüzde 5-6 gibi bir büyüme tahmin ediyorlar. Bundan şüphe etmek için sebep yok." dedi.

Meclis'in genel seçim kararı almasının ardından, iş dünyası ve piyasa oyuncuları da muhtemel iktidar senaryolarını tartışmaya başladı. Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Katsu'nun görüşlerine katılan yerli ekonomi aktörleri son 4,5 yılda yakalanan istikrarın ardında tek parti hükümeti olduğunu belirterek, koalisyon dönemlerinin kayıp yıllar olduğu tezinde birleşiyor. 1991 ile 2002 arasında ülkenin koalisyon hükümetleriyle idare edildiğine dikkat çeken ekonomistler, bu dönemlerde büyümenin yavaşladığı ve hatta geriye gittiğine dikkat çekiyor. İş dünyası söz birliği ederek, "Ekonomik istikrarın devamı için tek parti iktidarı gerekli." ifadesini kullanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber