Yeni vergi paketi TBMM'de... Pakette ne var?

Haber Giriş : 24 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bineğe dönüştürülen ticari araçların özel tüketim vergisi oranları arttırılıyor, özel okul yatırımlarına vergi teşviği geliyor.

Çeşitli Kanunlarda değişiklik öngören Yasa Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

60 maddeden oluşan tasarı ile ticari araç grubunda yer alan ancak bineğe dönüştürülen taşıtlardaki vergi kayıpları engelleniyor. Yeni düzenleme ile ticari taşıtlardan alınan ÖTV yine yüzde 4'de kalırken, bineğe dönüştürülen araçlar için ise motor silindir hacmine göre farklı oran uygulamasına geçiliyor.

Yeni düzenleme ile azami kütlesi 4.500 kilogramı geçmeyip, taşıma kapasitesi bin kilogramın altında olan ve sürücü sırasından başka oturma yeri veya sürücü sırası dışında yanda penceresi olan eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlara (Yalnız kayıt ve tescile tabi olanlar) uygulanacak ÖTV oranları şöyle:

-Silindir hacmi 2.000 cm3'ü geçmeyenler: Yüzde 6 .

-Silindir hacmi 2.000 cm3'ü geçen fakat 3.000 cm3'ü geçmeyenler: Yüzde 8 .

-Silindir hacmi 3.000 cm3'ü geçen fakat 4.000 cm3'ü geçmeyenler: Yüzde 52 .

-Silindir hacmi 4.000 cm3'ü geçenler: Yüzde 75 .

-Diğerleri: Yüzde 4 .

Bu arada, daha sonra ticariye dönüştürülen taşıtlardan, önce ödenen vergi mahsup edilmek suretiyle bu malların ilk iktisabındaki matrah esas alınarak, değişiklik uyarınca adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, bu değişikliğin kayıt ve tescili tarihinde dönüştürülen mallar için geçerli olan oran üzerinden ÖTV alınacak.

Bu şekilde de ilk edinimde ortaya çıkabilecek vergi kayıplarının önüne geçilecek.

ÖZEL OKULLARA İSTİSNA

Tasarıya göre, okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve orta öğretim özel okullarının işletilmesinden elde edilen kazançlar, ilgili Bakanlığın görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığı'nın belirleyeceği esaslar çerçevesinde 5 vergilendirme dönemi gelir ve kurumlar vergisinden müstesna tutulacak.

Sözkonusu istisna, bu okulların faaliyete geçtiği vergilendirme döneminden itibaren başlayacak.

Dershaneler ile bilgisayar kursları, şoför okulları gibi özel öğretim kurumları ise bu istisnadan faydalanamayacak.

Mükelleflerin işletmeleri bünyesinde gerçekleştirdikleri yeni teknoloji ve bilgi arayışına yönelik araştırma ve geliştirme harcamaları tutarının yüzde 40'ı oranında Ar-ge indirimi olacak.

Bu şekilde araştırma ve geliştirmeye yönelik harcamaların yüzde 40'ının beyan edilen gelirden indirilmesine olanak sağlanacak.

KURUM KAZANÇLARI

Kurumların yurt dışından elde ettikleri iştirak kazançları ile şube kazançları, belirli şartların yerine getirilmesi halinde kurumlar vergisinden istisna ediliyor.

Bu düzenlemeden yararlanabilmek için iştirak edilen yabancı kurumun kanuni ve iş merkezinin Türkiye'de bulunmaması, Anonim veya limited şirket olması, iştirak edilen kurumun esas faaliyet konusunun finansal kiralama ya da her nevi menkul kıymet alım satımı olmaması, iştirak edilen yabancı kurumun sermayesine, kazancın elde edildiği tarihte devamlı surette en az 2 yıl süre ile yüzde 25 ve daha fazla oranda iştirak edilmesi, dağıtıma tabi tutulan iştirak kazancının da en az yüzde 75'inin ticari, zirai ve serbest meslek kazancı olması şartı bulunacak.

Kurumların bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 31 Aralık 2004 tarihine kadar, kanuni ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayan kurumlardan elde ettikleri iştirak kazançları ile yurt dışında bulunan işyeri veya daimi temsilcisi aracılığı ile elde ettikleri kurum kazançları, 30 Haziran 2005 tarihine kadar Türkiye'ye transfer edilmiş olmak kaydıyla kurumlar vergisinden müstesna olacak.

Maliye Bakanlığı, mükelleflerin hukuki statülerini, faaliyet gösterdikleri alanları ve tasfiyeye giriş tarihindeki aktif büyüklüklerini dikkate almak suretiyle, tasfiye işlemlerine yönelik inceleme yaptırmamaya yetkili olacak.

BÜYÜK YATIRIMLARA TEŞVİK KAPSAM DIŞI

Öte yandan, belirli limitin üzerindeki büyük yatırımların teşvikine ilişkin düzenleme, vergi paketinde yer almadı.

Maliye Bakanlığı'nın vergi paketi taslağında yer alan sözkonusu düzenleme ile büyük yatırımlara yüzde 40 ekstra yatırım indirimi öngörülüyordu. Yetkililer, IMF'nin vergi kaybına neden olacağı gerekçesiyle bu düzenlemeye sıcak bakmadığını ifade ettiler.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber