Denizleri aştılar YÖK'ü aşamadılar

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 25 Mayıs 2007 07:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Son 5 yılda hızla büyüyen Türk denizcilik sektörü, nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak için Denizcilik Üniversitesi kurmak istiyor. Ancak tam 3 yıldır, YÖK'ten izin çıkmıyor

Son 5 yılda yakalan ekonomik istikrarla birlikte hızla büyüyen Türk denizcilik sektörü, nitelikli eleman ihtiyacını karşılayamamanın sıkıntısını yaşıyor. Denizcilik sektöründe 2002 yılından bu yana işe alınanların sayısı 3 katına fırladı. Üstelik, bir bu kadarının daha rahatlıkla istihdam edilebileceği belirtiliyor.

İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM OLABİLİR

Ancak, denizcilik konusunda yetişmiş eleman bulunamıyor. Türk denizciliğinin en önemli kuruluşlarından biri olan Deniz Ticaret Odası, eğitimli gemi adamı yetiştirmek Türk Deniz Eğitim Vakfı'nı kurdu. Yine bu vakfa bağlı Denizcilik Üniversitesi kurulmak isteniyor. Fakat Deniz Ticaret Odası'nın üniversite kurmak için sarf ettiği tüm çabaları Yüksek Öğretim Kurulu'nu aşamıyor. YÖK, 3 yıldır Deniz Ticaret Odası'na üniversite kurması için izin vermiyor. Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Erol Yücel bugün işsiz ordusuna sahip ülkelerin açtıkları okullar vasıtasıyla diğer ülkelere yüksek ücretlerle gemi adamı ihraç ettiklerini ederek, "Biz ise hükümetimizin kapısında, müsteşarımızın kapısında, yabancı personele izin alabilmek için bunun kolaylaştırılması için çaba sarf ediyoruz. Ne acı bir durum" diyor. Başbakan Tayip Erdoğan'ın kendilerinden istihdam yaratmalarını istediklerini ifade eden Yücel, şöyle devam ediyor:

?NEDENİ: HÜKÜMETLE UYUMLUYUZ'

"Denizcilik sektörü olarak, denizcilik eğitimi konusunda Türk Deniz Eğitim Vakfı'nı kurduk. Bir adım daha ileri gidip, Denizcilik Üniversitesi kurmak için Deniz Ticaret Odası'nın gelirlerinin yüzde 20'sini eğitim amaçlı olarak üniversiteye aktarma kararı aldık. YÖK'e 3 yıl önce müracaat ettik. Ne yazık ki 3 yıldır YÖK'ten izin alamıyoruz. Bunun bir tek nedeni var. Hükümetle uyum şekilde çalışmamızın bir başka şekilde değerlendirilmiş olması. Bu nedenle bize üniversite müsadesi verilmiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber