Din adamlarına insan hakları eğitimi verilmeye başlandı

Haber Giriş : 25 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnsan hakları kültürünün geliştirilip yaygınlaştırılması için din adamları, temel insan hakları konusunda eğitilecek. Mazlum Der'in uygulamasına Diyanet-Sen de destek veriyor. Projeyi Avrupa Birliği finanse ediyor.

Mazlum-Der İzmir Şubesi tarafından organize edilen "Din Adamlarının Ulusal ve Ulusalüstü Temel İnsan Hakları Hukuku Alanında Eğitimi Projesi'', Diyanet-Sen tarafından destekleniyor. Proje Avrupa Birliği tarafından finanse ediliyor.

?Mazlum-Der Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantıda proje hakkında bilgi veren Mazlum-Der Şube Başkan Yardımcısı Selvet Çetin, Türkiye'de insan hakları bakımından en önemli sorunların başında eğitimin geldiğini belirterek, "Türkiye'de din adamlarının eğitilmesi, en az eğitimcilerin eğitimi kadar önem taşımaktadır.'' dedi. Din adamlarının, toplumun farklı kesimleri ile yoğun şekilde yüz yüze temas kurduklarını ifade eden Çetin, "İnsan hakları kültürünün geliştirilip yaygınlaştırılması ve yaygın pozitif sonuçlar elde edilmesi için din adamlarının temel insan hakları konularında eğitimi hedeflenmektedir.'' diye konuştu. Din adına konuşma ve görüş belirtme yetkisi bulunan din adamlarının konuşmalarının toplum tarafından daha çok kabul gördüğünü kaydeden Çetin, şöyle devam etti:

"Kamuoyunda insan hakları kavramına karşı önyargılar gelişmiş. Bu kavram siyasi ve ideolojik bir kavram olarak algılanmaktadır. Din adamlarının eğitimi bu önyargıların kırılması açısından büyük önem taşımaktadır. Ayrıca toplumda var olan dinsel hoşgörüsüzlük sorunu, özellikle dini azınlıklara yönelik hoşgörüsüzlüğün azaltılması için din adamlarının insan hakları bilincine sahip olmaları önem kazanmaktadır.'' Toplantıya katılan Diyanet-Sen Genel Eğitim Sekreteri Mustafa Altunkaya da projenin bir başlangıç olduğunu kaydetti. ?Bu proje din görevlilerimizin insan hakları alanında bilinçlenmelerini sağlayacak.? dedi.

Çetin'in verdiği bilgiye göre, proje ile din adamlarının insan hakları bilincine sahip olmaları hedefleniyor. Din adamlarının eğitimi ile kutsal amaçlar için şiddet ve terörü meşru gören yanlış anlayışın düzeltilmesi ve bu anlayışın İslam dinine aykırı olduğunun toplumca benimsenmesi amaçlanıyor. Yine işkence, yargısız infaz, gözaltında ölüm ve şiddetin, dini öğretinin ilkelerine aykırı olduğu hakkında toplumun bilgilendirilip bu ihlallere karşı kolektif bilincin geliştirilmesi hedefleniyor.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber