Cep telefonu, iktidar aracı mı?

Haber Giriş : 28 Mayıs 2007 19:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gençler cep telefonlarının teknolojisini yarıştırırken, erkekler iktidar aracı olarak masanın üzerine bırakıyor. Kadınların telefonu ise kıskandıklarında ortaya çıkıyor.

Cep telefonları dünyanın her yanında statü göstergesi olarak kullanılıyor. Yetişkinler, cep telefonlarını statü simgesi olarak kullanırken gençler daha çok teknolojiyi yarıştırmak için kullanıyor. Kadınlarla erkekler arasında en belirgin farklılık, telefonun konulduğu yer noktasında ortaya çıkıyor. İki cinsi birleştiren nokta ise, cep telefonunun iktidar simgesi olarak görülmesi.

Cep telefonu, kadın erkek ilişkilerinde iktidarı simgeleyen bir sembol. Erkekler cep telefonlarını çıkararak masanın üzerine koyuyor. Bu davranışlarıyla iktidarın kendilerinde olduğunu gösteriyorlar. Kadınlar ise telefonunu, çantasının en dibine atıyor. İki kadın karşı karşıya geldiğinde ise iş değişiyor. Kadınların ikisi de telefonlarını çantalarına koyuyor. Fakat biri çıkarırsa, kıskançlık devreye giriyor, diğeri de çıkarıyor.

CİNSİYET FARKLILIKLARI: Bayanlar cep telefonlarını ifade ve sosyal iletişimin bir aracı olarak görürken, erkekler daha çok iletişimi sağlayan bir oyuncak gibi bakıyor. Ancak erkeklerin bakışı hızla değişiyor ve onlar da bu oyuncakları kullanarak daha konuşkan ve iletişime açık hale geliyorlar.

İNSANLAR CEPLE NİYE BAĞIRARAK KONUŞUYOR: Bilimsel araştırmalara konu olan "cep bağırmasının" sebebi, cep telefonlarının çok küçük olması! İnsanlar o küçük şeylerin seslerini karşı tarafa iletemeyeceğini düşünerek bağırmaya başlıyorlar.

TELEFONU AÇMAK İÇİN NİÇİN ACELE EDERİZ: Cep telefonu kullanıcıları, çalan telefonunu hiç bekletmeden hemen açmak için acele ediyor ancak bunun nedeni insanları rahatsız etmeme düşüncesi değil. Asıl neden, insanın çevresine, kendisini önemli hissettirme isteği. Bir diğer neden de teknoloji cahili görünmek istememek. Telefonu hemen açarak nasıl kullanılacağını bildiğimizi, ona hakim olduğumuzu cümle aleme kanıtlamış oluyoruz.

İÇE DÖNÜK-DIŞA DÖNÜK KULLANICILAR: İçe dönük olanlar, telefon görüşmelerini yaparken sessiz, kısık ve silik bir profil çizerken, dışa dönük olanlar, çok daha yüksek sesle konuşuyor ve etraflarındakilerin nasıl düşündükleri umurlarında bile olmuyor.

BAŞ PARMAK KUŞAĞI: Özellikle gençler, gerek kısa mesaj yazarken gerek numara tuşlarken baş parmağını sıkça kullandığı için bu alışkanlık onların günlük hayatına da yansıyor. Bu kuşak, bir yeri işaret ederken hatta kapı ziline dahi basarken işaret parmağı yerine baş parmağını kullanıyor.

teknolatte

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber