Yeteneksiz sanatçılar siyasilerden torpil aradı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 29 Mayıs 2007 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Lemi Bilgin'in Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nden alınıp yerine başdramaturg Mine Acar'ın atanması büyük gürültü koparmıştı. Acar'ın, yönerge değişikliğiyle kendisine ?reji asistanı' kadrosu vermesi kavgayı körüklemişti. Mahkeme kararı ile döndüğü makamında sanatçıların alkışlarıyla karşılanan Bilgin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Görevden alınma nedenini siyasi atamalara bağlayan Bilgin, politikacıların opera ve bale gibi kurumların kendilerine bağlı diğer kurumlardan farkını bilmemesine bağlıyor. Sanat kurumlarına politikanın karışmasında tek başına siyasilerin hataları olmadığını da söyleyen Bilgin, ?Sanatçıların, yeteneklerine güvenmek yerine başka yollar aramasından üzüntü duyuyorum. Çünkü, siyasiler gelip durup dururken ?Müdahale edelim? demiyor. Mesleklerinde başarılı olamamış, yetenekleriyle ulaşamayacakları makamlara gelmeye çalışanlar siyasetin torpil tarafına sığınıyorlar. O zaman da siyasiler müdahaleyi hakları gibi görüyorlar? diye konuşuyor.

ÜSTÜ ÖRTÜLÜ ELEŞTİRİ

Sanatçı genel müdürlerin mesleki otoriteleri olduğunu dile getiren Lemi Bilgin, ?Bu kişilerin sorumlulukları makamda kalmaktan daha önemlidir. Bazı isteklere ?emredersiniz efendim' diyemezler? diyerek meslektaşlarına da eleştirilerde bulunuyor.

Görevinden alınmasının ardından gelen istifaları da değerlendiren Bilgin, isim vermeden koltuğuna atanan Başdamaturg Mine Acar'ı da eleştiriyor. Dramaturgluğun önemli bir meslek olduğunu dile getiren Bilgin, ?Ama bazıları, reji asistanı olabilmek için kendi mesleklerini küçültür hale soktular. Eylemler bir tek benim için değil yanlışlığa, müdahaleye karşı haklı bir tepkiydi? sözleriyle değerlendiriyor. Mine Acar'ın atanmasıyla ilgili olarak kişisel bir değerlendirme yapmayacağını söyleyen Lemi Bilgin, ?Yasamızda genel müdür olabileceklerin özellikleri açık şekilde sayılmış ve içinde dramaturglar yok. Asıl mesele, yasaya aykırı atamanın yapılmış olmasıydı? diyerek genel eleştirilerde bulunuyor.

SANATÇILAR ÇOK FEDAKÂR

Kültür Bakanı Atilla Koç'un da bürokratları tarafından uyarılmadığını dile getiren Bilgin, sanatçıların dizi filmlerde oynaması konusunda gelen eleştirileri de acımasızca buluyor. Bu tartışmaların üzücü olduğunu dile getiren Bilgin, ?Tiyatro büyük ivme kazanmıştı. Ancak sanatçılar, ?dizi peşinde koşuyor' gibi hak etmedikleri suçlamalarla karşıya bırakıldılar. Dünyanın her yerinde sanatçılar dizi çeker. Bir sanatçıma dizi için ayda 50 bin YTL önerdiler. ?Oyunum var' diye reddetti. Hiçbiri kuruma zarar vererek bu çalışmalara gitmez. Bir arkadaşım yılda 5 bin kilometre yol yapıyor. Kim bu kadar özverili çalışır? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber