Ziraat ve Halkbank 5 yı içinde özelleşecek, fazla personel Devlet Personele bildirilecek

Haber Giriş : 28 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ziraat ve Halkbank'ın yapılandırılarak üç yıl içinde özelleştirilmesini öngören yasada bu süre beş yıla çıkarılırken, Pamukbank'ın Halkbank'a devri ile ilgili düzenlemelere de yer veriliyor

Ziraat ve Halk bankalarının yeniden yapılandırılarak üç yıl içerisinde özelleştirilmesini öngören yasa, Pamukbank'ın Halkbank'a devrini de öngören yasa taslağı ile iki yıl uzatılıyor. Bu arada, kamu bankalarındaki 'istenmeyen personel'in tasfiyesine de kapı aralanıyor.

Yeniden yapılandırılarak piyasaya uyumu için yasayla alınan süre yetmeyince, hem özelleştirme süreci için iki yıllık ek süre alınması hem de Pamukbank'ın Halkbank'a devri için yeni yasa tasarısı gündeme geldi. Hazırlıkları sürdürülen yasa taslağı ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) alınan Pamukbank'ın Halk Bankası'na devredilmesi öngörülüyor. Pamukbank'ın bilançosundaki özkaynak açığından kaynaklanan olumsuz fark ise Özel Tertip İç Borçlanma Senedi çıkartılarak karşılanacak. Yasa tasarısında, Hazine'nin özel tertip DİBS ihracı için de Bütçe Yasası'nda değişiklik yapılıyor. Bütçe başlangıç ödeneklerinin yüzde 1'i ile sınırlanan DİBS ihraç etme yetkisi başlangıç ödeneklerinin yüzde 3'ü olarak yeniden düzenleniyor.

Taslakta, Ziraat ve Halkbank'ta ve devri yapılacak olan Pamukbank'ta çalışan ve emeklilik hakkını kazanmış personel, kıdem tazminatları zamlı olarak ödenerek emekliliğe özendirilecek. Ancak, kıdem tazminatlarının ne kadar zamlı ödeneceği henüz netleşmedi. Yüzde 20 ile yüzde 30 zamlı ödeme için değişik alternatifler üzerinde duruluyor. Emekli olmak isteyen personel için de 3 ay süre verilirken, Bakanlar Kurulu'na bu süreyi bir kat artırma konusunda da yetki alınıyor.

Pamukbank'ın devri nedeniyle Halkbank'a aktarılacak personel için de banka yönetim kuruluna esnek bir yetki veriliyor. Taslağa göre, bankanın rekabet koşulları çerçevesinde çalışması ve özelleştirmeye hazırlanması için hedeflenen şube sayısı ve norm kadro ile ekonomik, teknolojik ve organizasyon değişikliği nedenleriyle personelin iş sözleşemeleri Halkbank Yönetim Kurulu'nca feshedilebilecek. Taslağa, bu yetkinin ilgili organlara devredilebileceği hükmü de konularak, daha önceki uygulamalarda yargının sözleşme fesihlerine ilişkin iptal kararlarına karşı önlem alındı.

Yasa taslağında, kamu bankalarının özel hukuk hükümlerine tabi olduğu hükmüne paralel olarak, çalışanlarla bankalar arasanda çıkacak ihtilaflarda ise 'iş mahkemelerinin görevli olacağı öngörülüyor. Taslakta, kamu bankalarındaki fazla personelin ise Devlet Personel Başkanlığı'na devri hükmü de yeniden getiriyor.

Personel tetikte
Yasa taslağı, sözleşmeli statüye geçmedikleri için Devlet Personel Başkanlığı aracılığıyla diğer kamu kuruluşlarına nakledilen ve geri dönmek için yasal mücadele başlatan personeli de tedirgin etti.

İdari yargıda 5 bin ve Danıştay'da da 800 civarındaki davanın kaderi de yeni yasa ile şekillenecek. Bağımsız Büro Çalışanları Sendikası (BÇS) Genel Başkanı Ayhan Çivi, yasa taslağında yer alan düzenlemelerin açılan davalarının önünü kesmeyi amaçladığını belirterek, "Söz konusu yasa taslağı hukuka karşı bir hile ve hülledir" dedi. Çivi, taslak değiştirilmeden Meclis'e sunulduğu takdirde, kamu bankalarından ayrılan 15 bin kişi ile büyük bir eylem yapmaya hazırlandıklarını söyledi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber