Polise yetki artırımında 'keyfîlik' kaygısı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 30 Mayıs 2007 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB uyum paketleri ve ceza yasalarında yapılan düzenlemelerin ardından suçla mücadele etmelerinin zorlaştığından yakınan polis ve jandarmanın yetkileri artıyor.

Yasa teklifiyle polise tanınan yeni haklar, bazı hukukçuları endişeye sevk ediyor.

TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen kanun teklifiyle, polisin durdurma ve kimlik sorma, herhangi bir suç işlenmeden önce önleme araması yapma, parmak izlerini arşivleme yetkileri genişletiliyor. Polisin kişilere karşı cop ve silah kullanması da kolaylaşıyor. PVSK'da polise tanınan yetkiler, emniyetin görev alanı dışındaki bölgelerde jandarma tarafından kullanılıyor.

Hukukçular, getirilen bazı düzenlemelerin keyfi uygulamalara açık olduğuna ve masum insanların mağdur edilebileceğine dikkat çekiyor. AB uyum yasalarıyla insan hakları alanında sağlanan güvencelerin geri alındığı vurgulanıyor. Teklifin komisyonda görüşülmesi sırasında bazı milletvekilleri, getirilen düzenlemeleri temel hak ve hürriyetler açısından geriye gidiş olarak nitelendirdi. CHP Artvin Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu, teklifin kabul edilmesi üzerine tepkisini "Polis devleti: 1- Hukuk devleti: 0" şeklinde dile getirdi. Ankara Barosu Başkanı Ahsen Coşar da, polisi olağanüstü yetkilerle donatmanın her şeyden önce devletin hukuk devleti niteliğini ortadan kaldırmak, sivil ve demokratik haklar alanında bugüne kadar elde edilen kazanımlardan geri adım atmak anlamına geldiğini ileri sürüyor. Adalet Bakanlığı'nı temsilen toplantıya katılan bürokratlar da yasa teklifiyle getirilen bazı hükümlerin daha önce çıkarılan Ceza Muhakemesi Kanunu'yla çeliştiğini vurguladı.

Bir grup milletvekili tarafından hazırlanan ve önceki gün Adalet Komisyonu'nda kabul edilen yasa teklifinin bu hafta içinde TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor. Teklifle, PVSK'nın 4. maddesine 'Durdurma ve kimlik sorma' başlıklı bir bölüm eklenerek, polislerin suçları önlemek ve kaçan failleri yakalamak için kişi ve araçları durdurarak kimlik tespit etmesi ayrıntılı şekilde düzenleniyor. Kanunun 9. maddesine de 'önleme araması' başlığı eklenerek polise kişilerin üstlerini, araçları, toplantı ve gösteri alanları, eğitim kurumlarını arama yetkisi veriliyor. Öngörülen değişiklikle parmak izi ve fotoğrafların kayda alınması konusunda da kapsamlı bir düzenleme var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber