Gelirler Kontrolörleri, Hesap Uzmanlarına Süper Müfettiş rolü verilmesine isyan ediyor

Haber Giriş : 28 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni Gelir İdaresi yasası ile özellikle Hesap Uzmanları Kurulu üyelerine ayrıcalıklı süper müfettiş rolü verildiği iddia ediliyor. Tasarıya tepkiler dinmiyor...

Bir süre önce gündeme gelen Gelir İdaresi Yasa Taslağı'nda iki denetleme ve inceleme biriminin bakanlığa bağlı kalması iki birimin ise yeni kurulacak olan Gelir İdaresi'ne alınmasına olan tepkiler dinmiyor. Yasa taslağında Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelirler Kontrolörleri ve Vergi Denetmenleri birimleri yeni kurulacak yarı bağımsız Gelir İdaresi'ne bağlanıyor. Ancak şu anda aynı görevi gören Maliye Müfettişleri ve Hesap Uzmanları Kurulu ise doğrudan Maliye Bakanlığı'na bağlanıyor. Yasanın sadece Hesap Uzmanları Kurulu kökenli bakanlık kadrolarınca kendilerinden gizlenerek çıkarılmaya çalışıldığını belirten Gelirler Kontrolörleri, hem IMF'in istekleri hem de Avrupa Birliği standartları gereği denetimin tek elde toplanması gerektiğini belirterek "Direkt bakanlığa bağlanan birimler için asıl amaç özel sektör içinde yeminli mali müşavirlik müessesesinin ele geçirilerek Hesap Uzmanları'na rant sağlanmasıdır" dediler.

Bakanlık birimlerinin Hesap Uzmanı kökenli olduğunu dile getiren Kontrolörler, "Zaten şu anda da ayrıcalıklı konumda olan Hesap Uzmanları, kendileri için ayrıcalıklı süper müfettiş konumu yaratmaya çalışıyor" diye konuştular. Yeni yasa tasarısının Maliye Bakanlığı'ndaki dar kurulcu oligarşik bürokrasi tarafından kapalı kapılar ardında yazıldığını ifade eden Gelirler Kontrolörleri Derneği üyeleri, "Denetimi merkezde gerçekleştiren üç merkezi vergi denetim biriminin birbirinden kopuk, verimliliği ortadan kaldıran bir çalışma düzeni içinde olmaları izah edilemez bir durumdur" dediler.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber