Hükümet, araştırma görevlileri ile ilgili kadro sorununu çözüme kavuşturacak

Haber Giriş : 28 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, üniversitelerin araştırma görevlisi sıkıntısını ortadan kaldırmak için Bütçe Kanunu'nda değişiklik yapıyor. Tasarı, kamuya alınacak 40 bin personel sınırlamasından araştırma görevlilerini istisna tutuyor.

Hükümet, üniversitelerin kadro sınırlaması nedeniyle yaşadığı asistan sorununa el attı. Bütçe Kanunu'nda yapılacak değişiklikle, üniversitelerin asistanlarla ilgili kadro sorunu çözüme kavuşturulacak.

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Plan Bütçe Komisyonu'nda bugün görüşülüyor. Tasarı, Meclis tatile girmeden önce yasalaştırılacak öncelikli tasarılar arasında yer alıyor.

Bütçe Kanunu ile 2004 yılı içinde kamuya toplam 40 bin personel alınması kararlaştırıldı. Komisyonda görüşülecek tasarı ise kamuya alınacak 40 bin personel sınırlamasından araştırma görevlilerinin çıkartılmasını düzenliyor.

Tasarının gerekçesinde, üniversitelerin araştırma görevlisi ihtiyaçlarının bulunması nedeniyle 40 bin personel sınırlamasından araştırma görevlilerinin istisna tutulmasına karar verildiği belirtiliyor. Tasarının yasalaşması ile birlikte üniversiteler ihtiyacı olan araştırma görevlilerini alabilecek.

Komisyonda görüşülecek tasarı, rektör ve rektör yardımcılarının döner sermayedan aldıkları paya sınırlama getiriyor. Rektörlerin döner sermayeden aldıkları pay, aylık ödenek ve tazminat toplamının iki katını aşamayacak. Öğretim üyelerinin döner sermayeden aldıkları pay da maaşlarının 10 katını aşamayacak.

YÖK Kanunu'nun 46. maddesinde yapılacak değişiklikle ise üniversitelerin özel ödenek ve gelirlerinden yüzde 10'nu kitap, kırtasiye ve beslenme giderlerini karşılamak üzere fakir öğrencilere verilmesine imkan sağlıyor.

Tasarı, YÖK bursuyla yurtdışına gönderilmesine rağmen çeşitli gerekçelerle geri çağrılan master ve doktora öğrencilerinin yeniden üniversitelere dönmesine imkan sağlanıyor. Master ve doktora öğrencileri yeniden üniversitelere öğretim görevlisi olarak dönmeleri halinde kendilerine çıkarılan borçlardan vazgeçilecek.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber