Ekonomiye dörtlü destek

Finansal saldırılara karşı Türk ekonomisinin direncini artırmak için 4 önemli adım daha atıldı. KOBİ'lere yeni kredi desteğinin yanı sıra mevduat hesaplarına vergi ayarı getirildi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 01 Eylül 2018 07:30, Son Güncelleme : 01 Eylül 2018 20:06
Ekonomiye dörtlü destek

Dövizdeki dalgalanma ile yıpranan KOBİ'leri rahatlatmak amacı ile daha önce de uygulanan 'Nefes Kredisi' yeniden başlıyor. Ticaret Bakanlığı tarafından 2016 yılında uygulanmaya başlanan kred irogramı o dönemde faydalı sonuçlar vermişti. 8 bankanın katılımıyla kullandırılacak kredinin imza töreni Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Ticaret Bakanı ruhsar Pekcan'ın katılımıyla görçekleşti. "Birlikte Kazanacağız" sloganıyla tanıtımı yapılan 10 milyar liralık kredinin imza töreninde konuşan "TL'yi sonuna kadar koruyacak ve güçlendirecek aksiyon adımlarımızı atmaya devam edeceğiz" dedi.

Dağıtılacak kredi için "Birlikte Kazanacağız" isminin slogan olarak seçilmesini önemli bulduğunu belirterek, "Özellikle temmuz ayında başlayan, ağustos ayında zirveye çıkan, Türkiye'yi, milletin refahını hedef alan ekonomik saldırılar karşısında 'sonunda kazanacağız' dedik" ifadesini kullandı.Albayrak "Ülkemize karşı başlatılan girişimin, çok net ifade ediyorum, farkındayız. Bugün itibarıyla karşı karşıya kaldığımız bu sınamadan çok daha güçlü şekilde çıkmak için Türkiye olarak kenetleniyoruz. Zayıflıklarımızın da, güçlü yanlarımızın da farkındayız. Atmamız gereken adımları çok ama çok iyi biliyoruz" diye konuştu.

HEPSİNDE AYNI SÖYLEM

Albayrak, yaşanılan sürecin dünyaya da bir fotoğrafı net olarak gösterdiğine dikkati çekerek "Siyasi saiklerle dünyada adeta bir cezalandırma silahına dönüştürülen dolar güvenilirliğini her geçen gün yitirmeye başladı. Yaptığımız tüm ziyaretler, yurt dışı, gittiğimiz muhataplar Avrupa başta olmak üzere hepsinde aynı tavır, söylem. Artık ülkeler bu duruma karşı birbirleriyle, üçüncü ülkelerle gümrük ve ticari iş birliği noktasında yeni ve farklı arayışlar içerisine giriyor. Doğrudan saldırılara karşı Türk liramızı koruyacak ve güçlendirecek adımları atmaya devam edeceğiz" dedi.

TL'YE GÜVENENE TEŞVİK

Aksiyon planları çerçevesindeki atacakları adımlardan birine değinen Albayrak "Dolar ve TL mevduat hesaplarının stopaj oranlarını yeniden düzenliyoruz" dedi. TL cinsinden mevduat faizlerinde stopajı düşürdüklerini anlatan Albayrak Türk Lirası'nın gücünü artırmak için aksiyon adımlarını artırmaya devam edeceklerini belirterek, "Türk Lirası'na güvenen yatırımcıyı daha da fazla destekleyeceğiz ve teşvik edeceğiz. 2019 yılı ekonomik göstergeleri açısından çok daha iyi olacak" dedi.

Güzel bilanço bizi bekliyor

Albayrak, hiç olmadığı kadar güçlü mali disiplin politikası süreciyle alakalı adımları atmaya başladıklarını aktararak "Etkin mali politikalarla enflasyonla mücadeleyi önceliyeceğimizi ifade ettik. Kamuda başlattığımız tasarruf sürecini güçlü ve etkin şekilde sürdüreceğiz. Tasarruf rakamları, gelir artırıcı tedbirleri ifade ettik. Bu yıl mali ve bütçe disiplini anlamında birilerinin söylediğinin aksine çok güzel bir yıl sonu bilançosu bizi beklemekte. Aldığımız ilk rakamlarda bunun sinyalleri geliyor."

Londra uyumuyorbiz de uyumadık

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, "Ekonomimiz için ortaya koyduğumuz hedeflere odaklanırken, yaşadığımız sürecin tüm kurumlarımızla sürekli teyakkuzda olmamız gereken bir süreç olduğunu unutmamamız gerekiyor" dedi. 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın resmi tatil olduğunu anımsatan Albayrak "Dün (önceki gün) Türkiye'de resmi tatildi. Piyasalar kapalı mı? Biz öyle zannediyoruz. Londra uyumuyor. Londra uyumuyorsa dün biz de uyumadık. 7/24 teyakkuzdayız, 7/24 sahadayız" diye konuştu.

KOBİ'LERE 10 MİLYARLIK DESTEK GELDİ

8 banka aracılığıyla kullandırılacak 10 milyarlık kredi ilk 6 ay anapara ödemesiz takip eden 12 ay aylık eşit taksit ödemeli toplam 18 ay vadeli olacak. Faiz oranı ise piyasanın çok altında aylık yüzde 1.85, yıllık yüzde 22 olarak belirlendi. Destek kredisi en fazla 200 bin TL olarak kullanılabilecek. KOBİ Destek Kredisi'ni Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, İş Bankası, Yapı Kredi, Garanti, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım verecek. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu "KOBİ'lerimiz mevduat faizi civarında, normal kredi faizlerinin ise 8-10 puan altında kredi kullanabilecek" dedi. Hisarcıklıoğlu başvurunun pazartesiden itibaren başlayacağını belirtti.

'Bu engelleri en kısa zamanda aşacağız'

Bakan Pekcan, bugün, Türkiye'nin pek çok şehrinden, girişimci KOBİ'lerin Türkiye Ticaret Merkezleri ile dünyaya açıldığını belirterek, "KOBİ'lerimiz, teknolojide, üretimde kendi kendine yeterli bir Türkiye için yatırımlarına devam ediyor. Her kıtada iş imkanı arıyor. Afrika'da, Orta Doğu'da, Orta Asya'da her yerde başarılı Türk girişimcisi, Türk KOBİ'si görüyoruz" diye konuştu. Pekcan "Yolda zorluklar, engeller olacaktır ama dayanışma ruhu ile müşterek gayretimiz, dayanışmamız ile bu engelleri de en kısa zamanda aşacağız" dedi.

DOLARI BAHANE EDEREK ZAM YAPANLARA CEZA

Star'ın gündeme getirdiği fırsatçılara ceza geliyor. Dolardaki artışı bahane ederek fahiş zam yapanlar yeni çıkarılan yönetmeliğe göre 50 bin liraya kadar para cezasına çarptırılacak.

Star gündeme getirdiği 'zam fırsatçıları'na dönük ilk adım atıldı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın önceki gün dövizdeki dalgalanmaları fırsata çevirerek zam ve stok yapanları Twitter'den uyarmasının ardından Bakanlık yapılan zamları, 'Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği' kapsamına alındı. Böylece bu tür zamlara 50 bin liraya kadar para cezası uygulanabilecek. Bakanlığın konuya ilişkin yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapılması, aldatıcı ticari uygulamalar kapsamına alındı. Söz konusu düzenlemeyle Bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulunca gerekli denetimler yapılacak, bu yöndeki uygulamalar hızlıca tespit edilecek ve gerekli yaptırımlar uygulanacak. Böylelikle girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket edenlerle ilgili daha etkin bir gözetim sağlanacak.

TWEET SONRASI ADIM

Haksız ticari uygulamanın üç aya kadar tedbiren durdurulması veya durdurulması yaptırımı veya beş bin Türk Lirası idari para cezası uygulanıyor. Kurul, ihlalin niteliğine göre bu cezaları birlikte veya ayrı ayrı verebiliyor. İdari para cezası, aykırılık ülke genelinde gerçekleşmiş ise 50 bin Türk Lirası olarak uygulanıyor.

Star geçtiğimiz hafta Türkiye finansal saldırıyı vatandaşın dövizleriyle atlatırken fırsatçıların boş durmadığını yazmıştı. 'Fırsatçılar sahnede' başlığıyla verilen haberde bazı firmaların fiyat etiketi değiştirmek için sürekli mesai yaptığına bazılarının 'stok sayımı' bahanesiyle mal vermeyip stokçuluk yaptığına dikkat çekilmişti. Bu haber üzerine Bakan Pekcan, hafta başında Bakanlık'ta yaklaşık 5 saat süren bir toplantı yaparak stokçu ve zam yapanları takip için çalışma başlatmıştı. Pekcan önceki gün de attığı Tweet ile fırsatçıları takip ettiklerini belirterek gerekli tedbirleri alacağını duyurmuştu. Bakan'ın attığı tweet sonrası çok sayıda vatandaş zam yapan firmaları isimlerini vererek ihbar etmişti.

Ticaret Bakanı Pekcan: İzin vermeyeceğiz

'KOBİ Destek Kredisi'nin tanıtımında konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, dayanışma ruhunun dışında finansal piyasalardaki geçici dalgalanmaları fırsat gören, çeşitli ürün ve ürün gruplarında arz-talep dengesi ile uyuşmayan fiyat artışlarına gidildiği ve stokçuluk yapıldığının dikkati çektiğini belirterek, "Bu konuda Ticaret Bakanlığı olarak, gelişmeleri anlık olarak takip ediyoruz ve piyasanın bozulmasını engelleyici tedbirler almaya devam ediyoruz ve edeceğiz" dedi. Resmi Gazete'de yayımlayarak yürürlüğe giren yönetmeliğe dikkat çeken Pekcan "Girdi maliyeti ile döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen, etkileniyormuş gibi fiyat artışı yapan, tüketiciye sunulan ürünlerin fiyat dengesini bozan uygulamaları aldatıcı ticari uygulamalar kapsamına dahil ettik." bilgisini verdi. Pekcan bundan böyle Reklam Kurulu'nca denetimler yapacaklarını, uygulamaların hızla tespit edilerek, yaptırımlar uygulanacağını kaydetti.

'Uzayda yaşayan AVM'ler var'

Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 'dövizle kira dönemi bitiyor' açıklamasına tam destek verdi. Orakçıoğlu, döviz ile kiralama yapan yabancı fonların sahip olduğu bazı alışveriş merkezlerinin (AVM) son dönemde yaşanan kur artışlarına karşı duyarsız davrandığını, bu nedenle Albayrak'ın 'AVM'lerde dövizle kiralama ve satış dönemine son verilecek' açıklamasından büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Damat, Tween, D'S Damat markalarını bünyesinde barındıran Orka'nın Başkanı Orakçıoğlu, "Bir yıl içinde yüzde 80 artış gösteren bir Euro ile karşı karşıyayız. Bu derece artan bir maliyeti dövizle mağaza kiralayan markalar karşılayamaz. Tüm bu gelişmelere rağmen sanki uzayda yaşıyormuş gibi davranan, son derece duyarsız yaklaşım sergileyen yabancı fonların sahip olduğu bazı AVM'ler söz konusu" dedi.

KİRAYA YÜZDE 40 ZAM

Kurlardaki artış nedeniyle ağustos ayı kiralarında yüzde 10'luk bir fark yaşadıklarını ancak eylül ayında ödenecek kiralarda bu farkın çok daha büyük olacağını vurgulayan Orakçıoğlu, "Ağustos ayındaki hareketliliği büyük olumsuzluk olarak görürken, eylüldeki fark çok daha büyük olarak karşımıza çıkacak. Yüzde 40'lara kadar varan bir artış söz konusu. Eylül ayında faturalar geldiğinde kim, hangi kurdan kirasını ödeyecek? Bu faturalar ödenemediğinde ne olacak" diye sordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber