Teziç'in aklı 70'lerde kaldı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 04 Haziran 2007 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesini sağlayan Anayasa değişikliğini mahkemeye taşımayı planlayan CHP'nin akıl hocalığını YÖK Başkanı Teziç yapıyor. Teziç, mahkemenin 1970'de aldığı bir karara dayanarak dosya hazırlattırıyor.

Cumhurbaşkanını halkın seçmesine yönelik Anayasa değişikliğini, CHP, Anayasa Mahkemesi'ne götürmeyi planlıyor. CHP'nin akıl hocası olan YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, Anayasa Mahkemesi'nin 1970 yılında verdiği karara göre ilk maddesinde 367 oyu bulunamadığı için Anayasa değişikliğini iptal edebileceğini savunuyor. Anayasa Mahkemesi 1987 yılında verdiği kararda ise Anayasa değişikliklerinin 'son oylama'sının yeterli çoğunlukla yapılıp yapılmadığına baktı. Kararda "Anayasa'nın 148. maddesinde, Anayasa değişikliklerine ilişkin yasaların esas yönünden denetimine yer verilmediği gibi, bunların biçim yönünden denetimleri de, teklif ve oylama çoğunluğuna ve ivedilikle görüşülemeyeceği şartına uyulup uyulmadığı hususları ile sınırlı tutulmuştur" denildi.

İÇTÜZÜK 330 DİYOR

CHP ve Erdoğan Teziç, Anayasa değişikliklerinin kabul edilmesi için bütün maddelerin 367 oyla kabul edilmesi gerektiğini savunurken TBMM İçtüzüğü ise 330 oyu yeterli buluyor. TBMM İçtüzüğü'nün 94. maddesinde "Anayasa'da değişiklik tekliflerinin birinci ve ikinci görüşmelerinde, maddelerin kabulü ile ikinci görüşmenin sonunda tümünün kabulü üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyu ile mümkündür" düzenlemesi yer alıyor.

367 KABUL EDİLMEDİ

1989 yılında Anayasa'nın 175. maddesi değiştirilirken Anayasa Komisyonu'nda "Cumhurbaşkanı, Anayasa değişiklilerine ilişkin kanunları TBMM'ye geri gönderebilir. Bu takdirde, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin geri gönderilen Anayasa değişikliği hakkındaki kanunu aynen kabul edip tekrar Cumhurbaşkanı'na gönderebilmesi, üye tam sayısının üçte 2 çoğunluğuyla mümkün olabilir" önerisi getirildi. Ancak Anayasa Komisyonu'nun bu öneriyi reddettiğine dikkat çekiliyor.

Anayasa Mahkemesi birşey yapamaz

Anayasa Hukukçusu Doç.Dr. Kemal Gözler ise "Anayasamız'ın 148. maddesi, Anayasa Mahkemesi'ne Anayasa değişikliklerini, esas bakımından değil, sadece şekil bakımından denetleme yetkisi vermiştir. Şekil bakımından deneti ise 148'inci maddeyle göre "teklif ve oylama çoğunluğuna ve ivedilikle görüşülemeyeceği şartına uyulup uyulmadığı hususları ile sınırlıdır". Dolayısıyla bir Anayasa değişikliği TBMM üye tamsayısının üçte biri tarafından teklif edilmiş ve üye tamsayısı beşte üçü veya üçte ikisi tarafından kabul edilmiş ise Anayasa Mahkemesi'nin bu Anayasa değişikliği üzerinde yapabileceği bir şey Anayasamız'a göre yoktur; dolayısıyla Anayasamız'a göre ortada korkulacak bir şey bulunmamaktadır. Ancak bu sadece Anayasamız'a göredir. Anayasa Mahkemesi'nin böyle bir konu önüne geldiğinde ne karar vereceğini kimse bilemez? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber