'Okul önlerinde sigara satılması engellenmeli'

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Haziran 2007 18:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 18 yaşından küçüklere sigara satışı ile okul önleri ve çevresinde sigara satılmaması konusunda gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. Akdağ, Ulusal Tütün Kontrol Programı'nın hayata geçirilmesi talimatını verdi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, il sağlık müdürlüklerine gönderdiği genelgede; Ulusal Tütün Kontrol Programı'nın uygulanması için gerekli tedbirlerin alınması talimatını verdi. Sigara kullanımının pek çok öldürücü hastalığın meydana gelmesine yol açtığını belirten Akdağ, Ulusal Tütün Kontrol Programı'nın. sigara tüketiminin kontrol altına alınarak vatandaşların özellikle de gençlerin korunması amacıyla hazırlandığın hatırlattı.

Akdağ bu çerçevede; her ilde İl Tütün Kontrol Kurulu oluşturulması talimatını verdi. Sigara ve diğer tütün mamülleri ile yapılan ve yapılacak olan mücadelenin bu kurul koordinesinde yürütülmesini isteyen Akdağ, "İlde bulunan tüm kamu kuruluşları ile kamu görevi yürüten kurumlarda sigara içme yerlerinin ayrılarak, buralar dışındaki kapalı mekanlarda sigara içilmesinin engellenmesi gerekmektedir." dedi. Akdağ, 18 yaşından küçüklere sigara satışı ile okul önleri ve çevresinde sigara satılmaması konusunda gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Söz konusu genelgeye göre, 2005 yılında Türkiye'de sigaraya bağlı hastalıklardan yaklaşık 100 bin kişi hayatını kaybetti. Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde bu sayının 2030 yılına kadar artarak 240 bin kişiye yükseleceği tahmin ediliyor.

Öte yandan 2006-2010 yıllarını kapsayacak şekilde hazırlanan Ulusal Tütün Kontrol Programı ile ülkede 15 yaş üzerinde sigara içmeyenlerin oranının yüzde 80'in üzerine çıkarılması, 15 yaş altında ise yüzde 100'e yakın olmasının sağlanması hedefleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber