Türkiye, İLO'da sorgulanacak

Haber Giriş : 04 Haziran 2007 14:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, sendikal hakların ihlali nedeniyle Türkiye'nin Uluslararası Çalışma Örgütü'nde (ILO) sorgulanacağını söyledi.

ILO'nun 95'inci konferansına katılan Disk Genel Başkanı Süleyman Çelebi, yazılı açıklamasında, sendikal hak ihlalleri nedeniyle Türkiye'nin ILO Aplikasyon Komitesi (ILO Sözleşmelerinin Uygulanmasını İzleme/Denetleme Komitesi) gündemine alındığını söyledi. DİSK'in sendikal hak ihlalleri ile ilgili ILO'ya yaptığı şikayetlerin dikkate alındığını kaydeden Çelebi, ?ILO Uzmanlar Komitesi, 87 sayılı Sendika Özgürlüğü ve Sendikalaşma Hakkının Korunmasına Dair ILO Sözleşmesi'ne aykırı uygulamalar nedeniyle Türkiye'nin bu yıl da Aplikasyon Komitesi gündemine alınmasını önermesi üzerine, Türkiye Komite gündeminde görüşülecek 25 ülke içerisinde yer aldı? dedi.

GREV YASAKLARI ŞİKAYET KONUSU

1980 yılından bu yana Türkiye'de yaşanan sendikal hak ihlalleri nedeniyle sık sık ILO organlarının çeşitli eleştirileriyle muhatap olan Türkiye'nin, ILO tarafından bir kez daha masaya yatırıldığı ifade eden Çelebi, şöyle konuştu:

?ILO'nun çeşitli raporlarında ve organ kararlarında yer almasına rağmen, bu güne kadar giderilmeyen ve çalışanların, serbestçe sendika kurma ve sendikaya üye olma hakkını güvence altına alan 87 sayılı ILO Sözleşmesi'ne aykırılık olarak değerlendirilen; sendikaların iç işleyişlerine kamu makamlarının müdahalesi, üyelikte ve üyelikten istifada noter şartı, toplu sözleşme yapmak için getirilen yüzde 10 işkolu ve yüzde 50 artı 1 işyeri barajları, sendikal ayrımcılık, uzun süren Toplu Sözleşme Yetki Prosedürleri ile grev yasakları ve engelleri nedeniyle, Türkiye tekrar gündeme alındı.?

DİSK, TÜRKİYE'Yİ ILO'YA HER AY ŞİKAYET EDECEK

Çelebi, Türkiye'de sendikal hak ve özgürlükler ile çalışma yaşamı ile hak ihlallerini her yıl düzenli olarak ILO gündemine taşıyan DİSK'in, bundan sonra kendi bünyesinde oluşturacağı ve içerisinde bilim insanlarının da yer alacağı Sendikal Hak İhlallerini İzleme Komitesi ile yaşanan hak ihlallerini her ay düzenli olarak ILO'ya bildirme kararı aldığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber