Siyasi partileri tabanları da 'yerel para' diyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, doların egemenliğini kırmak için tüm dünyada yerel para birimi ile ticaret yapılması önerisine tam destek geldi. Vatandaşların desteği de Optimar'ın araştırmasına göre yüzde 73.5'i buldu. Partilere göre dağılımda ise AK Partili seçmenin yüzde 82.3'ü MHP'li seçmenin yüzde 86.2'si ile CHP seçmeninin yüzde 65.6'sı 'yerel para ile ticaret' dedi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 06 Eylül 2018 07:45, Son Güncelleme : 06 Eylül 2018 07:59
Siyasi partileri tabanları da 'yerel para' diyor

Optimar Araştırma Şirketi, 30 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında, 26 ilde bin 787 kişi ile yüz yüze görüştü. Görüşmede katılımcılara "Sizce ABD, dolar üzerinden Türkiye'ye siyasal baskı uyguluyor mu" diye sordu. Bu soruya katılımcıların yüzde 74.2'si "uyguluyor" diye cevap verdi. "uygulamıyor" diye cevap verenlerin oranı ise sadece yüzde 16.2 de kaldı. ABD'nin dolar üzerinden baskı uyguladığını ifade edenlerin partilere göre dağılımı ise şöyle oldu: AK Parti 84.1 ve MHP yüzde 88.5.

BAŞKAN'A TAM DESTEK

ABD eksenli ekonomik savaştan çıkış için Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, dolar egemenliğine karşı yerel para önerisi, Parti politikalarının aksine en muhalif tabandan bile destek gördü. Ankete katılanlara "Türkiye'nin doların etkisini azaltmak amacıyla yerel para birimi üzerinden ticaret yapmasını nasıl karşılıyorsunuz" diye soruldu. Bu soruya katılımcıların yüzde 73.5'i "olumlu buluyorum" derken, sadece yüzde 15,3'ü "olumsuz buluyorum" cevabını verdi. Katılımcıların yüzde 11.2'si ise görüş bildirmedi. Olumlu bulanların partilere göre dağılımında Başkanı Erdoğan'ın önerisine tüm siyasi yelpazeden kişilerin büyük bir destek verdiğini ortaya çıkardı. AK Parti seçmeni yüzde 82.3, MHP seçmeni yüzde 86.2, İP seçmeni yüzde 76.9, SP seçmeni yüzde 70, CHP seçmeni yüzde 65.6, HDP seçmeni ise 61.3 oranında yerel para ile ticaret önerisini "olumlu" buldu.

"OLUMLU BULUYORUZ"

FETÖ ve PKK terör örgütlerine yardım ve casusluk suçlamaları nedeniyle tutuklanan ABD'li rahip Brunson da katılımcılara soruldu. ABD ile krize neden olan tutuklamaya her kesimden büyük bir destek verildiği tespit edildi. Katılımcılara "Rahip Brunson'ın tutukluluğunu nasıl karşılıyorsunuz" diye soruldu. Bu soruya yüzde 65.4 "çok olumlu, olumlu" gibi yanıtlar verdi. Yüzde 22.8'i "ne olumlu ne olumsuz" cevabı verdi. Katılımcıların sadece yüzde 11.8'i "çok olumsuz, olumsuz" gibi cevaplar verdi. Tutukluluğu "çok olumlu veya olumlu" diye değerlendirenlerin oy verdikleri siyasi partilere göre dağılımı ise AK Parti yüzde 85.5, MHP yüzde 71.9, İP yüzde 49.3, CHP yüzde 49.4 seviyesinde gerçekleşti.

SURİYE'DE OLMALI

Katılımcılara "Sizce Türkiye güvenliğini sağlamak amacıyla İdlib, Cerablus ve Afrin'de olmaya devam etmeli midir" diye de soruldu. Katılımcıların yüzde 48.3'ü "devam etmelidir", yüzde 36.1'i "etmemelidir" derken, yüzde 15.6 seviyesinde de görüş beyan etmedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber