149 CHP'liden sadece üçte biri yeni Meclis'te yer alabilecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 04 Haziran 2007 17:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP'de kan değişimi

MANSUR ÇELİK Ankara

CHP'nin YSK'ya verdiği listede merkez sağdan gelen ve CHP lideri Deniz Baykal'ın öncelikli olarak lanse ettiği isimlerin dışında sürpriz isimler yer almadı. Baykal, bu anlayışını listelere yansıtınca, milletvekili olan 149 CHP'liden sadece üçte birinin yeni Meclis'te de yer alma şansı doğdu.

Baykal'ın son bir haftadır üzerinde yoğunlaştığı liste önceki gece sırasıyla MYK ve PM'de masaya yatırıldı. Dün sabahın ilk saatlerine kadar süren toplantılarda son şekli verilen liste, çok sayıda milletvekili ile parti teşkilatının önemli ismi hüsrana uğrattı. Listede olmadığını ya da seçilemeyecek sırada olduğunu gören milletvekilleri, Baykal ve kurmaylarının kapısında görüşme için saatlerce bekledi. Baykal, bu adayları, "Kırılma ve küsme zamanı değil, tam tersi birlik olmamız lazım" mesajıyla ikna etmeye çalıştı.

Meclis vitrini yenilenecek

Aday gösterilmeyen, milletvekili adaylığı için başvurmayan veya seçilmesi güç görünen sıralarda aday gösterilenlerle birlikte CHP'nin 149 milletvekilinden ancak 50'sinin yeniden TBMM'ye girebileceği belirtiliyor. 70'i aşkın milletvekili listeye konulmazken, milletvekilliği için başvurmayanlar da dikkate alındığında yeniden milletvekili olma şansını kaybeden CHP'lilerin sayısı 90'ı buluyor.

Listede yerini beğenmeyen PM üyesi veya milletvekillerinin Baykal'a adaylıktan çekilmek istediklerini bildirdikleri öğrenildi. PM üyesi Doç. Dr. Örsan Kunter Öymen, İstanbul'dan 14. sıradan aday gösterileceğini öğrenince adaylıktan çekildi. Baykal, bunun üzerine, "Partiye katkı vermek için ille de milletvekili olmak gerekmiyor" dedi.

Feda edilenler

Baykal "değişim" iddiası çerçevesinde kendisine yakın bazı milletvekillerini listeye almadı. Bu kapsamda; Yılmaz Kaya, Mehmet Ali Arıkan, Hüseyin Bayındır, Harun Akın, Nadir Saraç, Halil Akyüz, Ali Rıza Bodur, Vedat Yücesan, İzzet Çetin, İsmet Çanakçı, Yavuz Altınorak, Orhan Sür, Ali Kemal Deveciler, Kemal Sağ, Muharrem Kılıç, Feridun Baloğlu, Hüseyin Ekmekçioğlu, Osman Özcan, Türkan Miçooğulları, Sedat Uzunbay, Enver Öktem, Haşim Oral ve Şerif Ertuğrul'un listeye alınmadığı öğrenildi.

Baykal, memleketi Antalya'dan 1. sıradan aday olurken, kendi seçim bölgesinde 4 milletvekilini listeye yeniden koydu.

Baykal'ın listenin öncelikleri

İstanbul 1. bölgede İlhan Kesici, 2. bölgede Mehmet Sevigen, 3. bölgede Şükrü Elekdağ, Ankara 1. bölgede Önder Sav, 2. bölgede Yılmaz Ateş, İzmir 1. bölgede Güldal Mumcu, 2. bölgede Kemal Anadol, Adana'da Prof. Dr. Gaye Erbatur, Hatay'da Fuat Çay, Nevşehir'de Bekir Ödemiş, Kayseri'de Şevki Kulkuloğlu, Manisa'da avukat Şahin Mengü, Konya'da Atilla Kart, Edirne'de Rasim Çakır, Tekirdağ'da Enis Tütüncü, Çorum'da Derviş Günday, Eskişehir'de DSP'li Tayfun İçli, Samsun'da Haluk Koç, Afyon'da Halil Ünlütepe, Malatya'da Mevlüt Aslanoğlu, Trabzon'da Akif Hamzaçebi, Balıkesir'de DSP'li Hüseyin Pazarcı, Çanakkale'de Ahmet Küçük, Denizli'de DSP'li Hasan Erçelebi, Edirne'de Rasim Çakır liste başından aday gösterildi.

Genel Başkan Yardımcıları Mustafa Özyürek Mersin'den İstanbul'a, Onur Öymen İstanbul'dan Bursa'ya, Cevdet Selvi Eskişehir'den Kocaeli'ne kaydırıldı.

ANAP'tan istifa eden Lütfullah Kayalar Yozgat, Edip Safder Gaydalı Bitlis'ten aday oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber